Cincisprezece granturi de până la 18.400 de euro fiecare pentru 15 antreprenori care doresc să lanseze noi afaceri și să dezvolte întreprinderi mici și mijlocii – acesta este rezultatul primei runde a concursului de granturi, organizat de Programul „Susținerea agriculturii și dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia și Taraclia” (SARD), finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD.

Pe lângă sprijinul financiar nerambursabil, antreprenorilor – selectați dintr-un număr total de 76 de candidați – le va fi oferită asistență tehnică și, timp de un an, consultanță. Afacerile vizează diverse domenii, iar proiectele câștigătoare prevăd, între altele, producerea uleiului din semințe de struguri, a brânzeturilor din lapte de capră și a produselor apicole; crearea unei pensiuni agroturistice; creșterea legumelor în solarii; ambalarea și păstrarea fructelor; fabricarea produselor de panificație; producerea materialelor textile sau a obiectelor din metal. Datorită acestor întreprinderi vor fi înființate circa 90 de locuri noi de muncă, iar pe piața autohtonă vor apărea noi mărfuri și servicii de calitate.

Una dintre cei 15 câștigători ai granturilor europene este Ana Statova din satul Congaz, raionul Comrat. Ea deține un restaurant și a decis să investească în turism, o nișă cu potențial, dar total nevalorificată în regiune. „Îmi doream demult să deschid o pensiune turistică în stil național, însă nu aveam banii necesari pentru asta și nici n-aș fi putut să-i adun vreodată. Acum, cu ajutorul Uniunii Europene, voi face localitatea noastră mai atractivă pentru turiști și voi crea vreo 14 locuri noi de muncă pentru localnici”, a spus antreprenoarea.

În cadrul ceremoniei de înmânare a certificatelor, șeful Delegației UE în țara noastră, ES Pirkka Tapiola, a menționat că dezvoltarea IMM-urilor este un factor-cheie pentru creșterea economică, ele reprezentând coloana vertebrală a economiei țării. „Tocmai acesta este motivul pentru care Uniunea Europeană oferă asistență permanentă pentru acest sector”, a declarat Ambasadorul UE.

„Prin susținerea acestor inițiative antreprenoriale ne dorim să răspundem la cele mai stringente necesități ale femeilor și bărbaților din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia: de a avea un loc de muncă decent și condiții îmbunătățite de viață la ei acasă. Suntem convinși că afacerile pe care le vor dezvolta pe parcursul acestui an îi vor inspira și pe alți oameni să le urmeze exemplul”, a spus la rândul său Dafina Gercheva, Reprezentantă Permanentă PNUD în Republica Moldova.

La 1 martie 2017 a demarat o nouă etapă a concursului de granturi oferite de Uniunea Europeană prin intermediul Programului SARD. Propunerile de proiect au putut fi depuse până pe 2 mai, completând formularul de aplicare disponibil aici. Solicitanții eligibili pentru acest concurs sunt antreprenorii din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia, care pot veni cu o contribuție de 20% din suma solicitată. Fiecare beneficiar va avea obligația de a crea cel puțin trei locuri noi de muncă. Ca și în cazul primei runde a concursului de granturi, programul SARD va organiza, cu ajutorul companiei Pro-Consulting, patru sesiuni de informare.

Susținerea inițiativelor antreprenoriale locale este una dintre componentele-cheie ale Programului SARD, care mai desfășoară activități pentru abilitarea comunităților, renovarea obiectelor de infrastructură și promovarea cooperării intercomunitare în UTA Găgăuzia și Taraclia. Finanțat de UE cu 6,5 mln. de euro și implementat de PNUD, programul își propune să intensifice colaborarea dintre organizațiile din Găgăuzia și Taraclia, pentru a stimula dezvoltarea socială și economică a regiunii și a Republicii Moldova per ansamblu.