Fundaţia Est-Europeană, în parteneriat cu Asociaţia Businessului European (EBA) a organizat pe 10 noiembrie 2020 Târgul „Oportunităţi de Conexiune pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (IMMuri)” cu scopul de a promova cele şase centre de suport în afaceri şi cele zece fonduri pentru antreprenoriat pentru tineri, precum şi principalele rezultate ale acestora pe parcursul a trei ani de activitate. Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Societatea civilă locală contribuie la dezvoltarea economică şi socială a ţării” finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat de Suedia. Reprezentanţii centrelor de suport în afaceri şi ale fondurilor pentru tineri au fost salutaţi de către reprezentanţii Ministerului Economiei şi Infrastructurii, ai Organizaţiei pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării.

La prima sesiune, fiecare centru de suport în afaceri şi fiecare fond pentru tineri şiau prezentat progresul şi câte o companie beneficiară a vorbit despre sprijinul primit de la centrul regional de suport în afaceri.

În cei trei ani de implementare un număr de 1 055 de antreprenori au fost instruiţi în diverse domenii, cum ar fi marketingul, managementul financiar, reglementarea generală privind protecţia datelor cu caracter personal, vânzările, negocierile etc. Un număr de 141 companii regionale au beneficiat de sprijin individual axat pe exporturi.

De asemenea, rezultatele fondurilor de antreprenoriat pentru tineri sunt impresionante: 70 de întreprinderi mici au fost finanţate (42 de întreprinderi sunt plasate în mediul rural şi 28 de întreprinderi în mediul urban). Au fost create 84 locuri de muncă. Dar cel mai important este faptul că antreprenorii s-au simţit încurajaţi, ghidaţi în ceea ce fac şi că fac parte dintr-o comunitate.

În acelaşi timp, activitatea EBA a fost concentrată pe elaborarea a 80 de documente de poziţie, dintre care 40 de iniţiative (derivate din Acordul de asociere şi inclusiv din DCFTA) au fost aprobate.

A doua sesiune a târgului a fost moderată de către EBA. Cele două mari lanţuri de retail, Metro Cash şi Carry Moldova şi Kaufland Moldova, au prezentat cerinţele necesare pentru plasarea produselor pe rafturile lor.

La evenimentul online au participat 85 de participanţi prin intermediul platformei zoom, dar transmisiunea live a fost vizionată de un număr de 1 200 persoane, ceea ce înseamnă că există un mare interes în rândul antreprenorilor de a participa la evenimentele online.

Acest eveniment a avut loc în cadrul proiectului „Societatea civilă locală contribuie la dezvoltarea economică şi socială a ţării” finanţat de Uniunea Europeană şi co-finanţat de Suedia.