„După ce șocul inițial a trecut, refugiații încep să se adapteze la noua realitate și să se gândească la starea lor de sănătate, atât cea fizică, cât și cea mintală”,

spune endocrinologa Luminița Suveica din Chișinău.

Luminița cooperează cu asociația obștească „Homecare”, care facilitează consultații medicale la distanță pentru refugiații din Ucraina, ca parte a programului finanțat de UE „Măsuri de promovare a încrederii”, implementat de PNUD Moldova.

La patru luni după izbucnirea războiului din Ucraina, mulți dintre medicii moldoveni constată o creștere a volumului de muncă. Telemedicina ușurează povara, este de părere Tatiana Adașan, directoarea asociației „Homecare”. „Moldova se confruntă cu un deficit de cadre medicale, iar oamenii deseori nu au mijloacele financiare necesare pentru a se deplasa în centrele raionale pentru a consulta specialiștii. De aceea, în 2019 am înființat o platformă de telemedicină, pe care am pus-o și la dispoziția refugiaților”.

Până în prezent, au fost efectuate 350 de consultații la distanță pentru refugiați, de către medici cu diferite specializări: medic de familie, cardiolog, endocrinolog, chirurg, psiholog, dermatolog. Totodată, au fost implicate douăzeci de asistente medicale din toată țara.

Foto: Grigore Bivol, medic de familie

„Nu mi-am putut imagina vreodată că va începe un război, iar atunci când ofer consultații pentru refugiați, inclusiv online, îmi dau toată silința să ofer empatie și compasiune, pe lângă ajutorul medical. Am întâlnit refugiați care au reușit să părăsească țara la începutul războiului, și-au făcut rezerve de medicamente, dar am cunoscut și oameni care s-au refugiat în Moldova din epicentrul războiului, după ce s-au ascuns în subsoluri, fără acces la medicamente. Sunt cu adevărat vulnerabili, deprimați și au nevoie de multă atenție”,

spune Grigore Bivol.

Majoritatea refugiaților care apelează la telemedicină suferă de diabet, probleme cardiovasculare, hipertensiune arterială sau de alte boli cronice sau acute și au nevoie de consultații de specialitate. Aceste condiții de sănătate sunt uneori declanșate sau agravate de stres și anxietate.

Foto: Luminița Suveica, medic endocrinolog

„Acum ne aflăm în faza de diferențiere a stării de stres de boala în sine, deoarece simptomele psihosomatice s-au amplificat în ultimele luni, nu doar în rândul refugiaților, ci și în rândul populației locale. Frica permanentă este prezentă în viața mai multor pacienți. Îi tratăm holistic, abordând nu doar boala, ci și aspectele psihosociale”,

spune Luminița Suveica, medic endocrinolog.

Foarte multe disfuncții endocrine sunt provocate de starea emoțională, explică ea:

„Am pacienți glicemia cărora s-a normalizat rapid, în urma câtorva ședințe, timp în care și-au dat seama că panica a fost cea care i-a făcut să se simtă foarte însetați sau înfometați, și nu diabetul”.

UE și PNUD au oferit sprijin imediat comunităților din Moldova pentru a ajuta refugiații din Ucraina. Pe lângă furnizarea de pachete cu produse de igienă, a fost facilitată oferirea de consultații medicale și psihologice.