Doar jumătate dintre copiii de etnie romă de 7 – 15 ani din Moldova frecventează școala, comparativ cu aproape 100% din semenii lor de alte etnii, arată ultimele studii UNICEF. Părinții romi spun că preferă să-și țină copiii acasă de teamă să nu fie expuși discriminării și bullying-ului. Totuși, cazurile de discriminare sunt raportate rar, din cauza încrederii scăzute a romilor în autorități și a necunoașterii mecanismelor prin care își pot revendica drepturile.

Organizația Terre des hommes Moldova abordează aceste aspecte în proiectul „Parteneriate comunitare durabile pentru protecția drepturilor minorităților etnice din Republica Moldova” (decembrie 2017 – ianuarie 2020), prin intermediul căruia mizează pe schimbări reale în combaterea discriminării minorităţilor etnice, în special a romilor, în 20 de comunități din țară. Lansat la 23 februarie curent, proiectul este realizat cu suportul financiar al Uniunii Europene și în parteneriat cu Institutul pentru Inițiative Rurale, precum și cu susținerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Lipsa de toleranță, gândirea perimată, îndeosebi printre persoanele în etate, existența prejudecăților chiar în interiorul grupurilor minoritare, migrația, lipsa de inițiativă și de încredere a localnicilor reprezintă  provocările majore din comunitățile beneficiare, conform reprezentanților acestora.

”Știm că este greu să schimbăm mentalitatea vârstnicilor, dar avem ocazia s-o schimbăm pe cea a tinerilor, să devină ei promotori ai schimbării. Tocmai de aceasta conceptul proiectului este să lucrăm cu școlile”, a spus Marco Gemmer, șef adjunct al Secției Proiecte al Delegației UE în  Moldova.

În martie curent, echipa Tdh va consulta profesioniștii, părinții și copiii din comunitățile beneficiare, pentru evaluarea cunoștințelor, atitudinilor și practicilor privind coeziunea socială, diversitatea și toleranța. În baza rezultatelor vor fi elaborate metodologiile, programele şi materialele de instruire necesare.

Proiectul are o valoare totală de 400,000 euro, dintre care 380,000 euro reprezintă contribuția UE.