La data de 28 și 29 august, s-a desfășurat Academia Națională de Liderism Feminin, organizată de către Gender Centru și IREX Europe, cu sprijinul UE, pentru femeile din toată Republica Moldova, dornice să promoveze egalitatea de gen și să facă o diferență în cadrul comunităților din care vin.

Trainingul a avut loc la Vadul-lui-Vodă, timp de două zile, pentru 28 de participante și a inclus sesiuni despre stigmă și stereotipuri, advocacy, tehnici de activism și campanii creative, toate fiind relatate de către femei lidere din Moldova, care au ajuns să aibă istorii de succes în domeniu.

Pentru Beatrice Petrașcu, Academia a fost prima experiență offline de la începutul pandemiei, astfel, ea era „plină de entuziasm și frică”. Pentru că la eveniment a întâlnit femei pasionate și motivate, acum ea este pregătită să aplice în practică cunoștințele dobândite începând cu „identificarea problemelor din societate și rezolvarea lor axându-mă pe un anumit public țintă prin intermediul gradului.”

Beatrice, împreună cu alte participante au fost „echipate” cu abilitățile necesare de a-și atinge scopul. Olga Bîtcă și Catinca Mardarovici, ambele membre ale Bordului Platformei pentru Egalitatea de Gen au învățat participantele cum să folosească cunoștințele teoretice în campanii actuale și cum politicile de gen pot fi integrate în comunități și organizații. În același timp, Angela Frolov, de la Centrul GDM a povestit, din experiența ei, despre cum poți atrage atenția asupra campaniei tale prin umor, tehnici de PR și comunicare. Ea a spus participantelor care este fundamentul unei campanii de succes – un mesaj clar, care nu cere explicații.

Participantele vor beneficia în continuare de suportul Academiei, iar acum ele au la dispoziție o lună de zile pentru a gândi o activitate sau un proiect care ar avea ca scop susținerea fetelor și femeilor în comunitățile lor. IREX Europe și Gender Centru așteaptă participantele în următoarea etapă a Academiei Naționale de Liderism Feminin pentru a le ajuta să facă un pitch și să aplice pentru granturi. Cele mai bune proiecte create de participantele Academiei vor câștiga granturi care vor ajuta activistele să-și realize ideile.