De rând cu majoritatea țărilor europene, în Republica Moldova agricultura se află într-o fază profundă de schimbare a generațiilor – drept urmare, tinerii și tinerele din mediul rural sunt încurajați să-și deschidă propriile afaceri în domeniul agroalimentar. Acesta a fost mesajul-cheie al Conferinței naționale „Oportunități de dezvoltare pentru tineri și femei în agricultura din Moldova”, organizată de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) și de Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA).

Potrivit responsabililor de la MADRM, astăzi mai mult ca niciodată e nevoie de intensificat dialogul dintre toți actorii din mediile antreprenorial, cel al politicilor, dar și din sectorul agroalimentar. În perioada de schimbare a generațiilor, tinerii și femeile – mai ales din zonele rurale – trebuie să aibă un rol mai activ în exploatarea și dezvoltarea oportunităților de afaceri, în gestionarea proceselor socioeconomice și a celor politice. Tocmai de aceea, în cadrul conferinței a fost creată o platformă de comunicare din care vor face parte și reprezentanți ai MADRM și AIPA.

Obiectul principal al conferinței au fost istoriile de succes ale tinerilor și femeilor antreprenoare, precum și măsurile de sprijin oferite din diferite surse. În contextul dat, Petru Gurgurov, director general interimar al Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), a făcut o prezentare a instrumentelor de suport în afaceri, orientate spre susținerea tinerilor și femeilor care își lansează și dezvoltă propria afacere. „Pentru a fi competitivi, antreprenorii se adaptează cerințelor și rigorilor impuse de piață. Astfel, dacă în anii precedenți se efectuau investiții preponderent în ciclul primar de agricultură, acum tendința este spre ciclul complet: creșterea, prelucrarea și ambalarea produselor agricole”, a menționat reprezentantul ODIMM, îndemnându-i pe antreprenorii prezenți în sală să fie mai activi și să apeleze cu încredere la instrumentele de sprijin  existente.

„Tot mai mulți tineri decid să inițieze o afacere în domeniul agricol, chiar dacă știu care sunt provocările și riscurile din sector. Cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, vom iniția politici agricole pentru a spori dezvoltarea rurală și a încuraja spiritul  antreprenorial. În acest sens, conferința reprezintă un exercițiu de comunicare eficient pentru a învăța cele mai bune lecții și a realiza un schimb de experiență”, a subliniat Vasile Bâtcă, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Pe final, organizatorii au propus și un proiect de rezoluție, în care sunt enumerate un șir de măsuri de sprijin pentru o dezvoltare cât mai bună. Este vorba, în special, de implicarea intensivă a tinerilor și femeilor în dezvoltarea agricolă și rurală, dar și în elaborarea politicilor din sectorul agroalimentar al Republicii Moldova.

Conferința „Oportunități de dezvoltare pentru tineri și femei în agricultura din Moldova”, care este la cea de-a doua ediție, a fost organizată cu sprijinul Uniunii Europene, prin proiectul UE de asistență tehnică pentru realizarea Programului European de Vecinătate pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (ENPARD).