Seminar „Prevenirea torturii și a relelor tratamente” la Centrul de plasament temporar pentru persoanele cu dizabilități din Bălți

La 21 februarie 2020 Centrul de Plasament Temporar pentru Persoane cu Dizabilități Bălți (adulte) a găzduit un seminar de prevenire a fenomenului torturii. La activitate au fost participat 20 infirmiere și surori medicale. Sesiunea informativă a fost realizată în cadrul proiectului „Toți împreună vom spune Nu torturii. Societatea civilă împotriva torturii”, implementat de Institutul pentru Democrație, Centrul Media și Institutul Național al Femeilor din Moldova „Equality” cu suportul financiar al Uniunii Europene. Activitatea a avut drept scop informarea angajaților referitor la termenul de „tortură” și „relele tratamente”, prevederile art. 1661 Cod penal, noțiuni despre drepturile omului și relele tratamente în actele internaționale și naționale, drepturile persoanelor cu dizabilități plasate în instituțiile rezidențiale cu profil psiho-neurologic, prevenirea torturii în cadrul instituțiilor rezidențiale, inclusiv rolul angajaților. Trainerii au avut o agendă interactivă, cu elemente din educație non-formală, oferind fiecărui participant spațiu pentru prezentare și debrifare.

Un element de bază al training-ului a fost prezentarea bazei legislative al temei, dar și sensibilizarea angajaților referitor la procedura de comunicare și inter-relaționare cu beneficiarii în vederea prevenirii conflictelor, relelor tratamente.

Seminar „Prevenirea torturii și a relelor tratamente” la Universitatea de Stat ”Alecu Russo” din Bălți și donație de carte pentru Facultatea de Drept

În data de 17 și 18 februarie 2020, Universitatea de Stat ”Alecu Russo” din Bălți, Facultatea de Drept a găzduit două training-uri de prevenire a fenomenului torturii. La activitate au participat 50 de studenți ai anilor I,II,II,IV și masteranzi. Training-urile au fost realizate în cadrul proiectului „Toți împreună vom spune Nu torturii. Societatea civilă împotriva torturii”, implementat de Institutul pentru Democrație, Centrul Media și Institutul Național al Femeilor din Moldova „Equality” cu suportul financiar al Uniunii Europene. Activitatea a avut drept scop informarea studenților referitor la termenul de „tortură” și „relele tratamente”, prevederile art. 1661 Cod penal, noțiuni despre drepturile omului și relele tratamente în actele internaționale și naționale, drepturile persoanelor aflate în custodia statului. Trainerul a avut o agendă interactivă, cu elemente din educație non-formală, oferind fiecărui participant spațiu pentru prezentare și debrifare. Tinerii au avut oportunitatea să învețe prin educație experimentală ce este „fenomenul de tortură”.

Un element de bază al training-ului a fost prezentarea bazei legislative al temei, dar și sensibilizarea tinerilor, viitorilor angajați ai sistemului referitor la procedura de comunicare și inter-relaționare cu persoanele aflate în custodia statului în vederea prevenirii conflictelor, relelor tratamente și a actelor de tortură.