Uniunea Europeană și Banca Europeană de Investiții sprijină instituțiile de învățământ care pregătesc viitorii specialiști din sectorul horticol. Prin intermediului proiectului Livada Moldovei, Universitatea Agrară de Stat (UASM) beneficiază de o finanțare în valoare de 2 milioane de euro. Banii sunt investiți în renovarea și echiparea a trei laboratoare ale instituției, a unei hale de mecanizare, precum și reparația unui amfiteatru. Lucrările sunt încheiate în proporție de 60%. Odată cu finalizarea procesului de modernizare, studenții vor avea condiții foarte bune de studiu în timpul orelor practice, având acces la o gamă largă de analize și cercetări care vor putea fi efectuate în domeniu.

În cadrul proiectului au fost preconizate lucrări în Laboratorul de horticultură, cel de analiză a solului, precum și în Laboratorul de pomicultură. Aici, este procurat mobilier nou, elemente din sticlă, echipamente, reactivi chimici. Totodată, este preconizată construcția unei sere didactice.

În cadrul laboratoarelor modernizate, studenții vor putea efectua cercetări detaliate pentru mai multe produse horticole, cum ar fi fructe, pomușoare, legume, struguri și vin. Va fi posibilă determinarea reziduurilor de pesticide în produsele de origine vegetală, a umidității totale și a materiei uscate în semințe, fructe, legume sau pomușoare, analizarea acidității vinului, a conținutului de zahăr, precum și determinarea conținutului de substanțe fenolice. Toate acestea le vor permite studenților să acumuleze cunoștințe, precum și competențe practice care, în viitor, vor aduce beneficii întregului sector horticol.

„Ceea ce ne dorim noi este să punem umărul la îmbunătățirea calității studiilor în domeniul horticol, astfel încât acestea să corespundă standardelor europene. În așa mod, actualii studenți și viitori specialiști își vor aduce contribuția la crearea unui sector horticol performant, bazat pe inovație”.

Alberto Carlei, Șeful oficiului BEI în Republica Moldova

Până în prezent, în cadrul proiectului Livada Moldovei al Băncii Europene de Investiții, 10 instituții de învățământ care pregătesc specialiști în domeniul horticol au beneficiat de finanțări de circa 11,4 milioane de euro.

Proiectul Livada Moldovei este o linie de credit în valoare de 120 de milioane de euro, destinată investițiilor întreprinderilor mici și mijlocii din sectorul horticol. 10% din această sumă, adică 12 milioane de euro, sunt prevăzute pentru investiții publice ale Guvernului Republicii Moldova în educație și cercetare pentru dezvoltarea și fortificarea sectorului horticol. Contractul de finanțare dintre BEI și Guvern a fost semnat în iulie 2014, iar proiectul a fost lansat oficial în iulie 2016.