Expertiza criminalistică a devenit mai eficientă, iar criminalii sunt identificați mai ușor în Republica Moldova. Performanța se datorează unor utilaje moderne, de ultimă generație, cu care au fost dotate trei laboratoare ale Centrului tehnico-criminalistic și expertize judiciare al Inspectoratului General de Poliție (IPG).

Printre echipamentele cu care au fost dotate cele trei laboratoare, amplasate la Chișinău, Cahul și Bălți, se numără un sistem automatizat dactiloscopic pentru expertizarea documentelor și a înscrisurilor; dispozitive pentru laboratorul fizico-chimic pentru analiza drogurilor și substanțelor narcotice; precum și echipamente pentru laboratorul grafoscopic, necesare pentru examinarea obiectelor probate.

Potrivit ministrului de Interne, Alexandru Jizdan, datorită acestor dotări „termenul de expertizare s-a micșorat uneori poate și înzecit, ceea ce ne permite să fim și mai rapizi în investigații”. „Cel mai important este faptul că testările vor avea un grad de exactitate maxim, ceea ce este prioritar într-un dosar”, a spus ministrul recent, cu prilejul prezentării publice a utilajelor. Prezent la eveniment, premierul Pavel Filip a apreciat sprijinul oferit de UE pentru realizarea reformelor în Republica Moldova. „Astăzi, aceste laboratoare sunt un răspuns foarte vizibil la întrebarea despre valoarea colaborării țării noastre cu UE și cât de benefic este Acordul de Asociere pentru Republica Moldova – proiectele de acest fel și nu doar”, a spus oficialul.

La rândul sau, șeful Delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, a declarat că acest laborator va aduce la un nivel nou investigațiile criminalistice. „Un sistem judiciar funcțional nu se bazează doar pe judecători și procurori onești și profesioniști, ci și pe prezumția nevinovăției. O persoană este vinovată de ceea ce i se încriminează doar dacă acest lucru a fost probat. Sper mult că acest centru va face lumină și va găsi răspuns la toate întrebările ascunse”, a spus Ambasadorul UE în Republica Moldova.

Utilajele au fost donate de Uniunea Europeană în cadrul unui proiect de 4,5 mln. de USD, realizat în parteneriat cu Guvernul de la Chișinău. Cu ajutorul noilor utilaje, în anul 2016, anchetatorii au realizat 5897 de expertize judiciare, au examinat 31.674 de documente și au identificat 295 de potențiali infractori.