Afinele au devenit omniprezente în ultimii ani. Gustoase, sănătoase și renumite pentru că conțin unele dintre cele mai mari cantități de antioxidanți dintre fructele și legumele comune, meritele lor incontestabile au determinat BERD, UE și Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (SIDA) să sprijine Lolly Berry, primul producător de afine din Moldova, cu planuri de creștere a producției și de extindere a activității pentru a ține pasul cu cererea locală.

De la începutul mileniului, tendințele alimentare ale consumatorilor au favorizat în mod constant afinele pentru beneficiile percepute pentru sănătate. Aceștia au dobândit statutul de super-aliment și o prezență proeminentă pe rafturile supermarketurilor.

Lolly Berry a fost fondată în 2013 ca răspuns la cererea de fructe care ajungea pe piața din Moldova. Potrivit actualului CEO, Tatiana Bordian-Balan, și co-fondatoarei și proprietarului, Natalia Mursa, punctul de vânzare unic al companiei este că majoritatea concurenților își importă fructele de pădure din țările vecine, în timp ce Lolly Berry le produce pe ale sale, la scară largă, în plantația lor de afine din satul Dolna, în regiunea Strășeni din Moldova.

Cultivarea expansiunii

Compania a solicitat sprijin din partea programului de consiliere al BERD pentru întreprinderi mici pentru a proiecta o instalație de depozitare la rece și pentru a elabora un plan de dezvoltare a afacerii pentru investiții și extindere. Tatiana spune că, datorită colaborării noastre, au „atins un nou nivel de dezvoltare în ceea ce privește producția și vânzările, cu planuri de extindere a zonei de recoltare existente pentru a satisface cererea de pe piața din Moldova”. Compania are opt angajați cu normă întreagă, iar în timpul sezonului de recoltare, sunt angajați până la 20 de culegători de fructe temporari: numere care vor crește pe măsură ce afacerea continuă să se dezvolte și să se diversifice.

Lolly Berry produce, de asemenea, cătină de mare sănătoasă și versatilă: o boabă portocalie cu aromă unică, plină de vitamina C și utilizată în suplimentele de sănătate și în aromele pentru alimente și băuturi. Tatiana este pasionată de afacerea sa și dorește să își continue succesul: „Afinele și cătina de mare sunt produse relativ noi pe piața din Moldova. Beneficiile presupuse pentru sănătate și popularitatea crescândă a acestor fructe fac ca producerea lor să fie o provocare, dar plină de satisfacții”, spune ea. Un sentiment puternic împărtășit în rândul angajaților săi.

Provocările și viitorul

Cultivarea afinelor în Moldova nu este deloc o rutină, iar o serie de factori pot afecta succesul unei culturi. Merișoarele pot fi plante pretențioase, necesitând un sol bine drenat, bogat în acid, umiditate și materie organică pentru a se dezvolta. Acestea sunt sensibile la secetă, iar apa sau solul de calitate scăzută pot deteriora o recoltă.

Pentru a compensa condițiile climatice ocazional ostile din Moldova, compania va aplica în curând tehnologia americană pentru a crea condiții mai favorabile pentru cultivarea afinelor. Aceasta include cultivarea lor în tuneluri de tip seră deasupra solului, creând un mediu protejat.

În prezent, compania produce trei soiuri de afine cu gust și aspect ușor diferite și cu perioade de coacere diferite. Deoarece perioada de recoltare durează din iunie până în august, Moldova are propriile afine produse la nivel local pe tot parcursul verii. În prezent, plantațiile de afine se întind pe 13 hectare, iar planul de afaceri elaborat cu sprijinul BERD include extinderea suprafețelor recoltate pentru a face față cererii în creștere.

Lolly Berry vinde către principalele lanțuri de supermarketuri din Moldova și, de asemenea, livrează direct restaurantelor și consumatorilor prin intermediul site-ului companiei, al paginii sale de Facebook și la târgurile din întreaga țară.

Despre cheia succesului afacerii, Tatiana crede: „în gestionarea oricărei companii, este important să ai obiective clare, un spirit de echipă și o determinare de neclintit în fața adversității”. O identitate puternică, un branding jucăuș și planuri ambițioase înseamnă că, pe măsură ce popularitatea afinei continuă să crească pe o piață cu puțină concurență internă, viitorul se anunță fructuos pentru Lolly Berry.

Interesant:

Unul dintre puținele alimente care au în mod natural culoarea albastră, afinele sunt bogate în antocianină. Acest compus este atât pigmentul, cât și sursa proprietăților antioxidante, care îmbunătățesc sănătatea.