Livezi și vii noi datorită Proiectului Livada Moldovei

Centrele de Excelență în horticultură din Țaul și în viticultură și vinificație din Stăuceni au elaborat Proiecte Investiționale, care vor fi finanțate de Banca Europeană de Investiții în cadrul Proiectului Livada Moldovei.
Parte din aceste investiții preconizate sunt defrișarea livezilor și viilor îmbătrânite și crearea plantațiilor noi, conform ultimelor standarde.

Valoarea defrișării și înființării livezilor și viilor noi este de €156.000 din totalul de €2.4 milioane, care vor fi investite în cele doua instituții în următorii ani din resursele BEI. În cadrul Centrului de Excelență în horticultură din Țaul, 39 hectare de livadă îmbătrânită, care nu mai era productivă și era plină de buruieni, a fost defrișată. Aceasta va fi înlocuită cu 6 hectare de livadă nouă cu o gamă foarte largă de pomi fructiferi de diferite specii, cum ar fi spre exemplu măr, prun, cireș, vișin, coacăz și mure. Aproximativ 7937 de pomi vor fi procurați pentru această livadă. În cadrul Centrului de Excelență în viticultură și vinificație din Stăuceni, o plantație de vie nouă înființată pe 2 hectare va înlocui cele 5 hectare de viță de vie defrișate. Vorbim aici de 8080 butași care urmează a fi plantați.
Aceștia vor include următoarele soiuri: Cabernet Sauvignon, Merlot, Rară Neagră, Fetească Neagră, Codrinski Syrah, Kerner, Traminer Rose, Bianca, Solaris, Legenda, Riton, Chardonnay și Feteasca Regală.

Livezile și viile nu sunt destinate producerii pentru piață, ci servesc pentru scopuri didactice și demonstrative. Acestea vor fi înființate utilizând diferite scheme de plantare, ceea ce oferă posibilitatea unei instruiri profesionale practice. Plantațiile la fel vor furniza materie primă către instituțiile de învățământ pentru analize și procesare. Pe această cale, loturile didactico-demonstrative vor oferi o instruire profesională pentru întregul lanț valoric, de la creșterea fructelor și strugurilor de poamă până la procesarea lor. 

Foto: Terenuri pregătite pentru înființarea livezilor după defrișare, Aprilie 2021 (Foto: UIP)

Cererea tot mai mare pentru fructe, struguri de poamă și vin de înaltă calitate, poziția geografica a ambelor instituții, dar și și disponibilitatea finanțării prin intervenția Băncii Europene de Investiții a făcut necesar și posibil pentru instituțiile de învățământ profesional în a oferi o instruire profesională de calitate.
Asistența Tehnică a Proiectului, implementată de AFC Consultanță în Agricultură și Finanțe, a acordat toată consultanță tehnică necesară pentru determinarea investițiilor și a asistat toții pașii în procesul de planificare.

Foto: Livezi învechite până la defrișare, Octombrie 2020 (Foto: UIP)