„Victimele violenței în familie sunt protejate de lege”. „Violența nu educă copiii”. „Tu ai voce, nu te lăsa abuzată”. „Violența în familie este o crimă”. Sunt câteva dintre mesajele transmise, pe durata unei luni, de către inițiatorii și promotorii Campaniei naționale de prevenire și combatere a violenței în familie cu genericul „Protejează familia de violență”, desfășurată în zece localități din Republica Moldova.

Campania a fost organizată în cadrul proiectului comun „Promovarea respectării drepturilor femeilor în Republica Moldova, prin combaterea violenței în bază de gen”. Proiectul a fost pus în aplicare de către Asociația „Promo-LEX” în parteneriat cu Centrul pentru Reabilitarea Victimelor Torturii „Memoria”, Asociația Împotriva Violenței „Casa Mărioarei” și Inspectoratul General de Poliție (IGP). Campania a beneficiat de sprijinul financiar al Delegației Uniunii Europene în țara noastră.

Scopul campaniei a fost informarea și sensibilizarea opiniei publice privind prevenirea și combaterea violenței în familie, iar mesajele acesteia s-au făcut auzite la Edineț, Rezina, Călărași, Fălești, Criuleni, Orhei, Comrat, Telenești, Cahul și Bălți. Fiecare dintre cele zece localități au fost vizitate de grupuri formate din reprezentanții celor trei organizații, în parteneriat cu angajați ai Inspectoratului General de Poliție. Ei au desfășurat diverse sesiuni de informare, au distribuit materiale și au organizat activități interactive.

La rândul lor, reprezentanții IGP le-au vorbit oamenilor despre violența în familie din perspectiva legislației, explicându-i despre riscul comiterii unor fapte, despre măsurile de protecție împotriva violenței și despre serviciile gratuite pentru victimele violenței. În plus, ei le-au explicat copiilor când pot apela la poliție, dacă au fost agresați de părinți.

Campania „Protejează familia de violență” s-a încheiat cu un concert de muzică populară și simfonică, intitulat „Păstrați Iubirea. Protejați familia de violență!”, la a cărui organizare și-a adus contribuția Direcției cultură a municipiului Chișinău. Astfel, în Scuarul Catedralei Mitropolitane, mai mulți artiști autohtoni, de diferite vârste și reprezentând diferite genuri muzicale, au spus într-o voce: „Nu! Violenței în familie!”.