„Îmbunătățiri inovative în sistemul de achiziții publice din Republica Moldova prin incluziune, creativitate și practici de respectare a legislației” – este genericul unui nou proiect european, lansat recent de IDIS „Viitorul”.

Proiectul își propune consolidarea capacităților societății civile de evaluare și monitorizare a modului în care sunt utilizați banii publici, prin intermediul celor mai bune practici existente și prin facilitarea dialogului dintre autorități și organizațiile societății civile. „Ceea ce se întâmplă în domeniul achizițiilor afectează buzunarele fiecărui cetățean și felul în care arată instituțiile publice. Relațiile cetățeanului cu statul se exprimă prin încrederea lui față de instituțiile publice și prin felul în care ei le pot monitoriza. Or, proiectul lansat astăzi de IDIS „Viitorul” își propune să compenseze un efort care este necesar în Republica Moldova pentru ca instituțiile publice să se afle sub lupa cetățenilor”, a explicat directorul IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu.

Potrivit lui Marco Gemmer, șeful Departamentului Operațiuni a Delegației UE, reforma sistemului de achiziții publice nu vizează doar Republica Moldova, iar progresul poate fi atins doar atunci când toate părțile interesate își unesc eforturile – este vorba de Guvern, societate civilă, operatori economici, donatori. UE va sprijini inițiativele care contribuie la stabilirea și consolidarea cooperării.

Coordonatoarea proiectului, Carolina Ungureanu, a prezentat activitățile și rezultatele scontate ale proiectului, și a precizat că, prin intermediul acestuia, se dorește consolidarea rolului de „câne de pază” al societății civile în asigurarea unei mai mari transparențe a procesului de achiziții. Astfel, autoritățile guvernamentale, cele de reglementare în achiziții publice și cele contractante vor fi asistate ca să respecte principiile de bună guvernare (transparență, eficiență, eficacitate, legalitate, etică și integritate), pentru a îmbunătăți sistemul de achiziții publice și, prin urmare, calitatea investițiilor publice.

Proiectul își propune asigurarea unui acces mai larg al publicului la informațiile relevante referitoare la întregul ciclu operațional. În plus, echipa IDIS „Viitorul”  va contribui la crearea unui sistem eficace de soluționare a contestațiilor în domeniul achizițiilor publice prin monitorizarea permanentă și consolidarea capacităților Agenției de soluționare a contestațiilor, recent înființate, și a capacităților operatorilor economici de a utiliza mecanismul contestațiilor.

Prezent la eveniment, viceministrul Finanțelor, Iurii Cicibaba, a salutat sprijinul Uniunii Europene pentru reforma sistemului de achiziții publice din Republica Moldova, inițiată de Ministerul Finanțelor în anul 2016. Oficialul și-a exprimat disponibilitatea de a colabora cu societatea civilă în implementarea reformei.