„Sunt conducătorul Gospodăriei Țărănești „Doina Ioana”. Ne aflăm în comuna Antonești, Cantemir și ne ocupăm cu prelucrarea terenurilor agricole, obținând produse agricole: grâu, floarea-soarelui, porumb, rapiță, sor. Această aventură a început în anul 2000. Din anul 2000 ne ocupăm cu agricultura, prelucrăm la momentul de față 1.400 de hectare”,

spune agricultorul Ion Doina.

Menținerea fertilității solului, dar și asigurarea unui nivel scontat de producție poate fi realizată cu ajutorul unui echipament agricol corespunzător, pe care Ion a reușit să-l achiziționeze.

Renunțarea la agregatele vechi și înlocuirea lor cu tehnică nouă a fost posibilă datorită unui credit accesat la Banca Comercială ProCredit Bank S.A., cu suportul Uniunii Europene, prin intermediul Grupului Băncii Europene de Investiții.

„Este vorba de un credit de patru milioane de lei care în rezultatul obținerii, noi ne-am dotat cu tehnică, cu combinator de la firma Horshe și cu un tractor de capacitate 430 cai putere K7. Noi, ca atare, nu avem destule resurse de a acoperi gajul pentru a obține creditul acesta și am accesat creditul fiindcă era posibil prin Banca Europeană să reducem riscul de a pune în gaj o sumă foarte mare. 30% sunt resursele noastre financiare și 70% sunt resursele de la Banca Europeană pentru Investiții”,

ne povestește agricultorul.

Ion Doina consideră că agricultura are nevoie de multă dedicație:

„Pe câmp petrec în jur de 80% din toată activitatea mea. Asta înseamnă cu dragoste față de ceea ce fac, de solul pe care îl am, de culturile pe care le producem. E o plăcere să-ți dedici timpul pentru a produce ceva, pentru a face lucruri bune”.

Grupul Băncii Europene de Investiții a semnat primele contracte de garanție în anul 2017, iar prin intermediul fondului de garantare în valoare de 28 de milioane de euro, 123 întreprinderi din Republica Moldova au beneficiat de finanțare în condiții favorabile în ceea ce privește gajul și dobânda.