„Incubatoarele de afaceri reprezintă o școală a businessului, care trebuie extinsă și în alte raioane ale țării noastre, deoarece sunt o platformă foarte bună de idei pentru inițierea și dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii din Republica Moldova”. Declarația a fost făcută de viceprim-ministrul Octavian Calmâc, ministru al Economiei, la Călărași, unde a fost inaugurat oficial cel de-al X-lea Incubator de Afaceri, construit cu susținerea Uniunii Europene.

Oficialul a menționat că proaspătul Incubator de Afaceri se aliniază priorităților Guvernului Republicii Moldova în ceea ce ține dezvoltarea sectorului IMM, în special, în zonele rurale. „Sprijinul oferit de partenerii noștri din UE ne-a permis nu doar să susținem antreprenorii din mai multe localități ale țării, dar și să diversificăm sferele de activitate a acestora, să creăm condiții de instruire și de dezvoltare pentru tinerii antreprenori, să le oferim posibilitatea de a deveni mai competitiv atât pe piața internă, cât și pe cea externă”, a spus Octavian Calmâc.

Potrivit lui Aneil Singh, șeful Secției cooperare din cadrul Delegației UE la Chișinău, proiectul incubatoarelor de afaceri s-a dovedit a fi unul reușit pentru Republica Moldova, deoarece a contribuit la lansarea mai multor afaceri în diferite sectoare ale economiei naționale, a creat locuri de muncă, a generat noi servicii și produse pe piața autohtonă. El s-a arătat convins că Incubatorul va fi nu doar o platformă pentru inițierea și lansarea unor noi întreprinderi, dar și o punte în procesul de dezvoltare economică a raionului și a Republicii Moldova.

„Incubatorul va acorda sprijin logistic, consultativ, de instruire și financiar atât companiilor și startup-urilor incubate, cât și altor agenți economici din raion sau din regiune”, a spus Iulia Iabanji, directoarea generală a ODIMM (Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii). Ea a specificat că proiectul de edificare a Incubatorului de la Călărași se estimează la 8,5 milioane de lei, dintre care circa 850 de mii de lei este contribuția Consiliului raional. Inițial Incubatorul va găzdui circa 26 de companii, o parte din care vor fi specializate în confecționarea hainelor pentru copii, textile, confecții din metal forjat. Zece companii vor presta servicii de consultanță în afaceri, design și tipar, deservire socială. În primul an de activitate, se așteaptă deschiderea a circa 60 de locuri de muncă, ulterior acestea urmând să crească până la 100.

Începând cu anul 2009, cu sprijinul Uniunii Europene și cel al Guvernului Norvegiei, ODIMM în parteneriat Ministerul Economiei și cu reprezentanții autorităților publice locale au creat, în Republica Moldova, o Rețeaua de Incubatoare de Afaceri. În prezent, acestea există la Ștefan Vodă, Leova, Rezina, Sângerei, Coșnița, Ceadâr-Lunga, Nisporeni, Cimișlia (construite cu sprijinul UE) și Soroca (realizat cu sprijinul Norvegiei). Ele au găzduit 289 de companii, dintre care 144 au absolvit cu succes perioada de incubare. La fel, prin intermediul Incubatoarelor, au fost create circa 950 de locuri de muncă.