Inițiativa Uniunii Europene, lansată în cadrul EU4Business, de a acorda Întreprinderilor Mici și Mijlocii (IMM) din Republica Moldova asistență în promovarea comerțului pe piețele internaționale, a fost subiectul pe care Iulia Costin, secretar general de stat la Ministerul Economiei și Infrastructurii, l-a discutat cu echipa Centrului Internațional de Comerț (ITC), condusă de Elena Boutrimova, șefa Oficiului pentru Europa de Est și Asia Centrală.

Este vorba de proiectul „Ready to Trade”, lansat în septembrie 2017 în cadrul  Parteneriatului Estic și care, pe moment, se află în procesul de identificare a sectoarelor cu perspectivă și a companiilor (aproximativ 20 la număr) ce vor beneficia de asistență pentru promovarea produselor la export. În special, va fi oferită consultanță și asistență în materie de marketing, design, dar și pentru participarea în cadrul evenimentelor B2B, în țară și peste hotare. Rezultatele fazei incipiente, dar și un plan de acțiuni urmează să fie prezentați în luna martie.

Iulia Costin a afirmat că Ministerul Economiei și Infrastructurii va acorda tot sprijinul necesar echipei ITC în procesul de cercetare și analiză a companiilor din Republica Moldova. Totodată, ea a salutat sprijinul oferit de Parteneriatul Estic pentru dezvoltarea IMM-urilor din țara noastră, menționând că aceasta va spori competitivitatea produselor moldovenești pe piețele europene și internaționale, iar antreprenorii locali vor putea să-și dezvolte afacerile la scară largă. Elena Boutrimova a spus, la rândul său, că obiectivul principal al noului proiect este consolidarea comerțului internațional al IMM-urilor din cele șase țări ale Parteneriatului Estic și în special, a celui cu țările UE. La fel, ea a subliniat că beneficiarii principali ai proiectului sunt IMM-urile și organizațiile sectoriale de suport a întreprinderilor (BSO), dar și alte organisme reprezentative pentru sector.

Valoarea totală a proiectului „Ready to Trade” constituie șase milioane de euro, iar durata de implementare este de trei ani (2017-2020). Implementator este Centrul Internațional de Comerț (ITC) din cadrul Parteneriatului Estic. Țările beneficiare sunt Republica Moldova, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia și Ucraina.