La 28 decembrie 2021, Uniunea Europeană a donat 120 de laptopuri, 120 de computere, 152 de televizoare și 1.100 echipamente vestimentare și de protecție instituțiilor medicale implicate în procesul de vaccinare împotriva COVID-19 prin intermediul Organizației Mondiale a Sănătății. Ajutorul, care are rolul de a contribui la consolidarea resurselor din sistemul de sănătate, este donat în cadrul inițiativei UE-OMS și finanțat de Uniunea Europeană de susținere a procesului național de vaccinare.

Valoarea donației constituie circa 228.000 euro. Datorită suportului Uniunii Europene și OMS, cele 120 de laptopuri și 120 de computere vor fi distribuite instituțiilor medicale din cadrul asistenței medicale primare, pentru a îmbunătăți rata de utilizare a sistemelor informaționale și digitalizarea integrală a procesului de vaccinare. Astfel, medicii de familie și asistenții medicali de familie vor putea introduce în timp real și mai ușor datele în sistemul informațional automatizat „Registrul electronic de stat de evidență a vaccinării împotriva COVID-19”. De asemenea, echipele mobile de vaccinare din cadrul centrelor de sănătate vor avea în dotare echipamente corespunzătoare pentru buna desfășurare și promovare a procesului de vaccinare: vestă, rucsac, chipiu, maiou și mască de protecție.

Cele 152 de televizoare urmează a fi distribuite în spitalele din țară, pentru informarea grupurilor de risc despre importanța vaccinării, măsurile de prevenire a infecțiilor și riscurile de îmbolnăvire COVID-19.

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolăescu, a menționat: „Donația vine să contribuie la îmbunătățirea nivelului de utilizare a sistemelor informaționale de către lucrătorii medicali, prin digitizarea procesului de colectare a datelor privind vaccinarea împotriva COVID-19 din Republica Moldova, dar și pentru eficientizarea activității echipelor mobile de vaccinare din localități. Suntem recunoscători Uniunii Europene și Organizației Mondiale a Sănătății pentru suportul continuu și, poate cel mai important, pentru lecția de solidaritate pe care ne-o oferă de la declanșarea acestei pandemii și nu doar”.

Gintautas Baranauskas, șeful adjunct al secției Operațiuni din cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, a subliniat: „Lucrătorii medicali, care fac parte din echipele mobile de vaccinare, medicii și asistenții medicali de familie trebuie să beneficieze de condiții cât mai bune de activitate și de echipamente moderne și sigure, care să le ușureze munca. Uniunea Europeană va continua să susțină modernizarea sistemului medical pentru ca pacienții să aibă acces la servicii medicale de calitate, iar lucrătorii medicali, la condiții sigure de muncă”.

Dr Miljana Grbic, reprezentantul OMS în Republica Moldova, a spus: „Echipamentele IT, donate astăzi, vor contribui la dotarea lucrătorilor medicali din cadrul centrelor de sănătate, utilizarea eficientă a registrului electronic privind vaccinarea împotriva COVID-19 și monitorizarea persoanelor vaccinate. OMS, cu suportul Uniunii Europene și altor parteneri, este mereu alături de Republica Moldova prin acordarea de suport tehnic, instruiri și donații. E nevoie să ne consolidăm în continuare eforturile pentru a crește rata de vaccinare, în special al celor care prezintă cel mai mare risc – persoanele cu anumite boli cronice și peste 60 de ani. Extinderea oportunităților de vaccinare este esențială pentru a obține rata de 70% de acoperire vaccinală pentru toate grupele de vârstă și de a reuși întreruperea transmiterii virusului”.

Până la 28 decembrie 2021, în Republica Moldova au fost înregistrate aproximativ 370.000 de cazuri de COVID-19, iar mai mult de 970.000 de persoane sunt vaccinate cu ambele doze.