Cu suportul Uniunii Europene (UE) a fost elaborată documentația tehnică pentru 27 de proiecte de infrastructură în domeniile eficienței energetice (EE) și aprovizionării cu apă și canalizare (AAC). Documentația tehnică a acestor proiecte are scopul de a îmbunătăți condițiile în școli din punct de vedere al eficienței energetice (EE) pentru aproximativ 5 mii de elevi și profesori și serviciile de aprovizionare cu apă și/sau canalizare pentru aproximativ 140.000 de persoane (și adițional 28 de mii de beneficiari indirecți).

Elaborarea documentației tehnice pentru cele 19 proiecte în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare și cele 8 proiecte în domeniul eficienței energetice în clădirile publice s-a efectuat în baza unui proces anterior de programare și planificare regională. Uniunea Europeană a început să susțină domeniul dezvoltării regionale în Republica Moldova încă din 2013, iar sectorul dezvoltării regionale a fost inclus ca un capitol important în Acordul de Asociere Republica Moldova – UE.

Etapa de elaborare a documentației tehnice pentru 27 proiecte va fi urmată de etapa de implementare a 18 proiecte prioritare pentru construcția infrastructurii propriu-zise. Achizițiile de lucrări de construcție prin intermediul ADR pentru proiectele selectate este preconizată pentru luna ianuarie 2020, pentru care UE oferă 32.6 milioane euro, în timp ce contribuția locală confirmată pentru acestea constituie la momentul actual aproape 2.5 milioane euro.

În iunie 2016, GIZ Moldova și Delegația Uniunii Europene (UE) în Republica Moldova au semnat Acordul de Grant privind „Elaborarea proiectelor tehnice și a documentației de licitație pentru lucrările de construcție în cadrul proiectelor selectate ce țin de domeniile aprovizionare cu apă și canalizare (AAP) și eficiența energetică (EE) în cele trei regiuni de dezvoltare din Republica Moldova”. Bugetul total al Acțiunii a fost de 3,5 milioane euro acordați de UE și 325 mii euro oferiți de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ).