Din vara curentă, evenimentele culturale inedite vor deveni o obișnuință pentru satul Molovata de pe malul Nistrului. Aceasta, odată cu renovarea – în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, finanțat de UE și implementat de PNUD – a Casei de cultură din localitate. Cu acest prilej, pe podul plutitor care leagă cele două maluri, a fost organizat un flash-mob și un concert de muzică clasică.

Orchestra Națională de Tineret a Moldovei, împreună cu muzicieni din Tiraspol, au interpretat melodii celebre din repertoriul universal. Flash-mob-ul a făcut parte din turneul „La, La Play”, în cadrul căruia muzica clasică este interpretată în locurile în care nu a mai răsunat niciodată, astfel fiind evidențiate subiecte sociale importante. Oamenii au întâmpinat muzicienii tradițional, cu pâine și sare, și i-au invitat la Casa de cultură, pentru a cărei renovare Uniunea Europeană a oferit un sprijin de 172.800 de euro.

„Acesta este unul dintre peste 80 de obiecte de infrastructură socială de pe ambele maluri ale Nistrului care au fost deja reconstruite prin intermediul acestui program. Experiența noastră a demonstrat că oamenii de pe ambele maluri au aceleași interese și probleme, iar când li se oferă posibilitatea de a colabora, ei se implică și beneficiază de pe urma acestui lucru. Iar aceasta este principala filozofie a programului pe care îl gestionăm”, a spus Stefan Liller, reprezentant permanent adjunct al PNUD Moldova.

Lucrările de renovare a instituției au început în iunie 2016 și au inclus consolidarea acoperișului, renovarea fațadei, înlocuirea geamurilor, ușilor și a sistemelor inginerești. Clădirea a fost dotată cu condiții sanitare. Rețelele externe de apă și canalizare, ajustarea sistemului de încălzire s-a făcut din contul contribuției locale, de circa 10.000 de euro.

În cadrul aceluiași Turneu La, La Play al Orchestrei Naționale de Tineret a Moldovei, cu sprijinul financiar al UE, muzica clasică, interpretată de artiști de pe ambele maluri ale râului Nistru, a răsunat pentru prima dată în celebra Cetate Tighina, cunoscută atracție turistică, edificată în secolul XV. Alături de „Oda bucuriei” de Ludwig van Beethoven sau valsul „Gingașa și tandra mea fiară” a lui Eugen Doga, melomanii au ascultat și câteva din piesele lui Anton Rubenstein, compozitor născut la Râbnița, stânga Nistrului.

„De la înființarea orchestrei în 2011, ne străduim să facem muzica clasică accesibilă tuturor. Sunt fericit că am realizat acest concert împreună cu muzicienii de la Palatul Culturii din Tiraspol. Am avut un parteneriat foarte bun în persoana lor”, a afirmat Adriano Marian, conducătorul Orchestrei Naționale de Tineret a Moldovei.

Potrivit lui Aneil Singh, șeful Departamentului cooperare al Delegației UE la Chișinău, asemenea evenimente promovează atât patrimoniul cultural, cât și atracțiile turistice. El și-a exprimat totodată speranța că acest eveniment va fi un început pentru noi colaborări între cele două maluri, iar Uniunea Europeană va continua să sprijine inițiativele de apropiere între cele două maluri ale Nistrului într-un spirit de încredere și cooperare.

La concert au venit sute de vizitatori și turiști, care în paralel au vizitat cetatea și au gustat mâncăruri tradiționale. Localnicii afirmă că organizarea unor evenimente similare este mai mult decât binevenită, deoarece sporește potențialul turistic al regiunii.

Programul „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD Moldova, contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru prin implicarea reprezentanților autorităților locale, ai mediului de afaceri și ai societății civile în proiecte comune de dezvoltare a afacerilor și de îmbunătățire a infrastructurii sociale.