Au început lucrările de restaurare și conservare a Cetății Tighina – Bender. Costul total al lucrărilor este de peste 1,4 milioane de euro, bani oferiți prin intermediul Programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD.

Cetatea Tighina – Bender, obiectiv istoric din secolul al XV-lea de importanță strategică, intră astfel în prima etapă a lucrărilor de restaurare. Acestea vor fi efectuate în conformitate cu standardele și practicile internaționale.

Pe parcursul anului 2019 au fost făcute lucrări de conservare în regim de urgență, și anume îngrădirile pietonale la cărările de patrulare a cetăților citadelei, defrișarea vegetației (copaci, arbuști) de pe bastionul dintre citadelă și cetatea de jos, măsuri de protecție a Turnului de apă și îngrădirea pietonală a cetății de jos. În vara anului 2020 a fost efectuată o expertiză tehnică detaliată, în baza căreia a fost elaborat proiectul pentru lucrările de restaurare și conservare din prima etapă.

„Conservarea și restaurarea Cetății Tighina – Bender este unul dintre cele două proiecte emblematice din cadrul componentei de patrimoniu cultural al programului Uniunii Europene Măsuri de Promovare a Încrederii. Ne bucurăm să vedem că în doi ani de pregătiri și muncă intensă, acum totul se conturează în adevărate lucrări de conservare și restaurare, care vor fi realizate în conformitate cu standardele și practicile internaționale și europene. Uniunea Europeană consideră cultura esențială pentru dezvoltarea armonioasă a oricărei societăți și are o puternică forță transformatoare pentru ambele maluri ale Nistrului”,

menționează Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Tehnologiile utilizate pentru lucrările de restaurare și conservare, inclusiv consolidarea celor mai critice zone ale Cetății de Sus și de Jos, vor servi drept exemplu pentru intervențiile viitoare. Reprezentanții din stânga Nistrului se angajează să atragă în continuare investiții pentru etapele următoare de conservare/restaurare.

Datorită lucrărilor de restaurare, va crește potențialul turistic al cetății, ceea ce va spori beneficiile ulterioare pentru economia locală. Vor putea fi organizate evenimente, precum târguri, concerte, activități sportive pentru vizitatorii de pe ambele maluri ale râului Nistru, dar și din străinătate.

Conservarea și restaurarea Cetății Tighina (Bender), alături de Circul din Chişinău, este unul dintre cele două obiective emblematice ale patrimoniului cultura restaurate cu sprijinul programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”.

Programul UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD, contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru, prin implicarea lor în proiecte comune de dezvoltare.