Iarna va fi mai blândă pentru cei 140 de copii de la Grădinița „Lăstărel” din orașul Fălești care, datorită investițiilor Uniunii Europene, beneficiază de apă caldă de la colectoare solare și de căldură de la energia din biomasă. Totul, după ce administrația instituției a reușit, cu implicarea comunității și a Proiectului „Energie și Biomasă”, să înlocuiască vechiul sistem de încălzire pe cărbune cu  nouă centrală termică, pe bază de biomasă – energie locală și ecologică.

Grădinița „Lăstărel” este prima din cele șase grădinițe din orașul Fălești care a renunțat la încălzirea cu surse fosile și a trecut la energia din resurse regenerabile. Pentru aceasta, au fost montate și colectoare solare, care au înlocuit cele două boilere electrice. Sistemul reglează automat temperatura apei, pentru a evita supraîncălzirea în zilele toride sau dezvoltarea bacteriilor atunci când temperatura apei din rezervor este redusă. „Nu aveam suficienți bani pentru a încălzi grădinița toată ziua și foloseam vechea centrală doar jumătate de zi. Acum facem totul ca la carte: încălzim întreaga grădiniță 24 din 24 de ore. În plus, apreciem faptul că avem acces la energie curată, produsă la noi acasă. Aceasta îndeamnă siguranța că nu vor fi întrerupte livrările de biocombustibil și că, odată cu dezvoltarea sectorului, vom avea prețuri mai mici”, spune directoarea Lilia Navroţchi.

„Mă bucur atât pentru copii, cât și pentru colegii mei de serviciu. Este mult mai comod de când s-au instalat colectoarele solare, avem mereu apă caldă și nu trebuie să așteptăm să se încălzească. Este mai ușor și pentru bucătărese, căci ele nu mai trebuie să încălzească apa pentru menaj, iar aceasta este o economie de timp, dar mai ales de bani”, adaugă Elena Prodan, educatoare în cadrul instituției.

De eficiența noului sistem de încălzire și de comoditatea deservirii acestuia s-a convins și operatorul din sala de cazane, Dumitru Munteanu, care menționează că noua instalație este ușor de încărcat cu biocombustibil, ușor de curățat, iar totul este foarte curat. „Centrala veche se afla în interiorul grădiniței, mereu era praf de cărbune și miros. Acum este mult mai comod de lucrat”, spune Dumitru Munteanu.

Grădinița din Fălești este una dintre cele 207 instituții ce au acces la energia verde datorită investițiilor europene în cadrul Proiectului „Energie și Biomasă”. Aici, pentru instalarea sistemului termic pe biomasă și a colectoarelor solare, Proiectul a alocat 65.667 de euro din fonduri europene, iar comunitatea a investit 307.000 de lei, fonduri ale APL, dintre care 12.000 de lei reprezintă contribuția părinților. Centrala are o capacitate de circa 200 KW și încălzește peste 1300 de metri pătrați.

Proiectul „Energie și Biomasă”, etapa a doua, are o durată de trei ani (2015-2017), un buget total de 9,41 de milioane de euro acordați de Uniunea Europeană și este implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. El continuă prima etapă a proiectului, realizată în 2011-2014, care a avut un buget total de 14,56 de milioane de euro, oferiți de Uniunea Europeană (14 milioane) și PNUD (560.000). Partenerul național al Proiectului este Ministerul Economiei și Infrastructurii.

Mai multă informație despre Proiectul „Energie și Biomasă” găsiți pe pagina web www.biomasa.md și pe pagina de Facebook a acestuia, Energie din Biomasă.