Centrul de sănătate din satul Varnița a devenit mai încăpător odată cu darea în exploatare a unei noi anexe cu saloane de fizioterapie, diagnosticare și cabinete ale medicilor de familie. Acum, peste 13 mii de oameni – localnicii, dar și deținători ai poliței medicale din Tiraspol, Bender și Slobozia – vor primi consultații și tratament de zi fără a sta ore în șir la coadă. Noua anexă a fost construită cu sprijinul financiar al Uniunii Europene în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD.

Centru de Sănătate din Varnița a fost construit în 2013. Inițial, instituția medicală urma să deservească anual circa 7000 de persoane, dintre care 5200 – locuitori ai satului, ceilalți fiind din orașul Bender. La scurt timp, însă, numărul pacienților a crescut până la 13 mii, în special, datorită fluxului de oameni din stânga Nistrului.

În 2012, printr-o hotărâre de Guvern, deținătorii polițelor de asigurare medicală din Bender, Tiraspol sau Slobozia au obținut posibilitatea să se înregistreze la Centrul de sănătate din Varnița. „Sunt preponderent femei însărcinate sau pensionari din stânga Nistrului, care primesc gratuit polița de asigurare medicală sau cei care o cumpără. Clădirea Centrului nu dispunea de suficiente încăperi, medicii de familie erau nevoiți să activeze câte doi într-un birou. Acum și medicii și pacienții se vor simți mai confortabil”, spune Veronica Coledinschi, asistentă medicală superioară.

Anexa va găzdui cinci noi cabinete medicale, printre acestea – pentru medicii de familie, saloane de  fizioterapie și un cabinet dotat cu echipament pentru diagnostic USG. Uniunea Europeană a oferit 51.907 euro pentru construcția anexei, în timp ce comunitatea locală a contribuit cu 6555 euro. Cu prilejul dării în exploatare a anexei, la Centrul de sănătate din Varnița a fost organizată Ziua Ușilor Deschise. În cadrul acesteia, toți vizitatorii și-au putut testa gratuit nivelul de glucoză în sânge.

Potrivit ES Peter Michalko, Ambasadorul UE la Chișinău, Centrul de Sănătate din Varnita este un bun exemplu al modului în care comunitatea europeană sprijină îmbunătățirea vieții cotidiene a locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Respectiv, UE va continua să susțină activitățile ce se soldează cu ameliorarea infrastructurii sociale. „Acest Centru de sănătatea demonstrează că oamenii de pe ambele maluri ale râului Nistru au aceleași interese și că, atunci când li se oferă posibilitatea de a soluționa o problemă prin efort comun, trec la acțiuni și beneficiază de pe urma acestui fapt. Aceasta este filozofia programului de consolidare a încrederii și ea funcționează”, a spus la rândul său Rastislav Vrbensky, director adjunct al Biroului regional PNUD în Europa și CSI.

Începând cu anul 2009, în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, au fost renovare sau construite, dotate cu echipament și mobilier peste 80 de obiecte de infrastructură de pe ambele maluri ale Nistrului. Programul contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe cele două maluri prin implicarea liderilor locali, a reprezentanților mediului de afaceri și a societății civile în proiecte comune de dezvoltare a comunităților și mediului de afaceri.