Pentru a informa și a sensibiliza publicul cu privire la sprijinul oferit de Echipa Europa, implicit în ajunul Summitului Parteneriatului Estic, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova lansează campania de comunicare „Descoperă Echipa Europa”. Campania va reflecta asistența oferită de către UE, statele sale membre și instituțiile financiare pentru cetățenii Republicii Moldova.

Aceasta va prezenta istoriile de succes despre programele, proiectele și inițiativele locale implementate cu sprijinul UE, dar și suportul bilateral oferit de statele membre ale UE. De asemenea, cetățenii vor avea posibilitatea să cunoască mai multe detalii despre Statele Membre ale UE și ambasadorii acestora, ca și parte a Echipei Europa.

Jānis MAŽEIKS, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova

„Lansăm campania „Descoperă Echipa Europa” pentru a oferi posibilitate oamenilor din această țară să cunoască mai bine ce este inițiativa Echipa Europa, cum lucrează aceasta și ce face pentru beneficiul cetățenilor Republicii Moldova. Vă invităm să cunoașteți mai bine statele membre ale UE și ambasadorii acestora, și să aflați mai multe despre obiectivele inițiativei Echipa Europa, care sprijină țările partenere. Echipa Europa a mobilizat resurse pentru a oferi un sprijin rapid și de impact cetățenilor Republicii Moldova. În ultimii doi ani, UE și statele sale membre a rămas aproape de cetățenii acestei țări. Cu sprijinul oferit de Echipa Europa, Republica Moldova are instrumentele necesare pentru a-și consolida rezistența în această perioadă dificilă, precum și pentru a depăși consecințele pe termen lung”.

Uniunea Europeană și statele sale membre, în calitate de Echipa Europa au oferit sprijin și asistență cetățenilor din Republica Moldova în perioada pandemiei de COVID-19, inclusiv suport pe termen lung pentru redresarea economică a țării.

Inițiativa Echipa Europa s-a născut din condițiile extraordinare create în 2020 de pandemia COVID-19 ca răspuns european unit la nevoile majore apărute în țările partenere. Echipa Europa combină resursele colective de dezvoltare ale UE, ale statelor membre, inclusiv ale instituțiilor sale financiare și ale agențiilor de implementare: Banca Europeană de Investiții (BEI) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Uniunea Europeană și statele sale membre, în calitate de Echipa Europa, continuă să rămână aproape de cetățenii Republicii Moldova, oferind sprijin dedicat pentru aproape toate sectoarele.

Informaţii de context:

Echipa Europei în cifre:

◊ 127 de milioane de euro în granturi. Acest pachet este mobilizat utilizând o combinaţie de fonduri existente și noi pentru a oferi un sprijin concret cetăţenilor Republicii Moldova;

◊ 1.000.000 de doze de vaccinuri deja livrate în Moldova prin COVAX sau prin donaţiile statelor membre ale UE în cadrul mecanismului de partajare a vaccinurilor;

◊ Statele membre au furnizat, de asemenea, EIP, echipamente medicale critice de salvare a vieţii și alte consumabile pe cale bilaterală sau prin intermediul Mecanismului de protecţie civilă al UE. Valoarea totală a contribuţiei ţărilor membre ale UE (până în august 2021) a ajuns la 20 de milioane de euro;

◊ Un program de asistenţă macrofinanciară de urgenţă în legătură cu COVID-19 a fost oferit pentru Moldova în valoare de 100 de milioane de euro, ce constă din împrumuturi cu condiţii foarte favorabile.

Campania „Descoperă Echipa Europa” este realizată cu suportul financiar al Uniunii Europene de către proiectul „Comunicare strategică și Suport pentru mass-media din Republica Moldova”. Pentru mai multe detalii despre „Descoperă Echipa Europa” accesați pagina dedicată Campaniei la https://eu4moldova.eu/ro/meet-team-europe/. Materialele dezvoltate în timpul campaniei „Descoperă Echipa Europei” vor fi plasate și vor putea fi accesate pe www.eu4moldova.eu.