Unul dintre cele mai mari ajutoare umanitare pentru lupta cu pandemia COVID-19, ce conține măști medicale și respiratoare, ochelari și halate de protecție, ce vine în dotarea lucrătorilor medicali din Republica Moldova pentru a oferi servicii medicale în mod eficient și sigur la combaterea pandemiei a sosit în țară în data de 14 iulie 2020.

Livrarea a 1,5 milioane unități de echipamente personale de protecție, finanțate de Uniunea Europeană și procurate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), conține 1.210.000 măști medicale, 348.000 respiratoare N95, 16.200 ochelari de protecție și 36.000 halate de protecție. Toate echipamentele livrate corespund standardelor de calitate și siguranță și sunt destinate lucrătorilor medicali din prima linie din instituțiile medicale de pe ambele maluri ale Nistrului.

Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova și reprezentantul OMS în Republica Moldova, Dr Igor Pokanevych au transmis echipamentele Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în cadrul unei ceremonii oficiale. Ambasadorii statelor membre ale UE au fost prezenți la eveniment, în cadrul inițiativei Echipa Europa.

Acesta este primul lot cu echipamente personale de protecție, în țară urmând să ajungă și alte echipamente de protecție – 330.000 de mănuși și dispozitive medicale – 356 concentratoare de oxigen, 41 monitoare pentru pacienți, 40 de ventilatoare, 215 pulsoximetre, 1500 kituri pentru testele de laborator și 12.000 kituri pentru prelevarea probelor, în valoare totală de 2,8 milioane de EURO.

Donarea echipamentului personal de protecție face parte din răspunsul Uniunii Europene la pandemia COVID-19, ce a înregistrat peste 12 milioane de cazuri în 216 de țări și teritorii în întreaga lume. La 27 martie 2020, Uniunea Europeană a anunțat un pachet de asistență în valoare de 30,5 de milioane EURO pentru a contribui la acțiuni de prevenire, detectare și răspuns la pandemia de COVID-19 în șase țări din Caucaz și Europa de Est, inclusiv Belarus. Fondurile inițiale au fost utilizate pentru a răspunde necesităților imediate de urgență, precum procurarea de echipamente personale de protecție, instruirea lucrătorilor medicali și alt personal implicat în lupta cu COVID-19 și informarea populației despre măsurile de protecție. Pe termen lung, asistența va fi destinată fortificării capacității țării de a răspunde la situațiile de urgență în sănătate publică.

Proiectul are la bază sprijinul continuu al Uniunii Europene, OMS și Națiunile Unite acordat Republicii Moldova.

Uniunea Europeană și OMS și-au unit forțele pentru a livra produse esențiale pentru prima linie de luptă cu COVID-19 din Republica Moldova 2