Reprezentantele organizațiilor societății civile și de voluntariat din țară, implicate direct în susținerea refugiaților din Ucraina, au beneficiat de un program de suport psihosocial. Cele trei zile ale programului au cuprins instruiri și activități de autocunoaștere, desfășurate de organizația People in Need Moldova, cu susținerea financiară a Uniunii Europene, prin intermediul Direcției Generale Protecție Civilă și Operațiuni Umanitare Europene.

Prima parte a evenimentului s-a axat pe înțelegerea sindromului de „ardere profesională” (burnout). În cadrul acestuia, Adriana Mîrza, psiholog și psihoterapeut, a implicat participantele în activități psiho-educative, explicând ce este arderea profesională, cum se manifestă, care sunt etapele, simptomele, factorii care generează burnout-ul. De asemenea, participantele au fost testate pentru a-şi înțelege gradul de epuizare.

„Am avut un grup care și-a conștientizat foarte repede necesitatea de-a face ceva pentru sine, au fost foarte sincere, au vorbi franc despre asta, au manifestat deschidere și au demonstrat intenția de a schimba în bine situația lor. Este foarte ușor să lucrezi cu oamenii care înțeleg că au necesități, ei te încarcă de energie”,

a spus Adriana Mîrza.

Cea de-a doua jumătate a programului s-a concentrat pe formarea echipei (team building) și a cuprins activități de dezvoltare personală, pe de o parte, dar și de consolidare a echipei, de conștientizare a valorii comunicării și colaborării în orice mediu. Activitățile s-au desfășurat în aer liber, ceea ce în opinia Liliei Nacai, psiholog în cadrul echipei mobile a Asociației Obștești CASMED, a fost important. Pentru că în acest mod s-a creat o armonie între grija de suflet, grija de sine și natură. S-a bucurat și de oamenii pe care i-a cunoscut, or, toate persoanele participante la training sunt valoroase, cu experiență, de la care a avut ce învăța.

„Cele două subiecte alese de organizatori au fost foarte importante și consider că ele ar trebui continuate, inclusiv pentru colegii noștri care au rămas acasă și muncesc. Eu sunt recunoscătoare pentru această oportunitate și pentru felul în care reprezentanții organizației People in Need Moldova s-au implicat cu tot sufletul în acest program, astfel încât tot ce și-au propus la training să fie realizat, iar oamenii prezenți la activitate să se simtă pe deplin mulțumiți”,

a spus Lilia.

Programul de suport psihosocial a fost realizat în cadrul proiectului „ACCES: Furnizarea de asistență umanitară multisectorială pentru populațiile afectate de conflict în Ucraina și Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de People in Need. Acest proiect include două componente. Prima se referă la oferirea de asistență în numerar cu destinație multiplă. Astfel, în perioada iunie – august a anului curent, 1.750 de gospodării din 15 raioane din nordul și sudul țării, care găzduiesc refugiați, au beneficiat de suma de 3.500 de lei fiecare.

Cea de-a doua componentă vizează sectorul de protecție și cuprinde patru activități distincte. În primul rând, este vorba despre Linia de asistență telefonică gratuită, gestionată de Centrul de Consiliere și Dezvoltare Personală REthink pentru a oferi suport psihosocial refugiaților și tuturor celor îngrijorați din cauza conflictului armat internațional din țara vecină. De asemenea, au fost create două echipe mobile care acordă sprijin juridic și psihosocial refugiaților din raioanele de nord și sud ale țării. Programul de sprijin psihosocial pentru organizațiile societății civile și de voluntariat, implicate în ajutarea cetățenilor Ucrainei care caută refugiu în Republica Moldova, va continua cu noi instruiri și activități, iar în perspectivă se prevede formarea unui grup pilot de sprijin pentru femei.

Proiectul derulează al șaselea an, preponderent în Ucraina, iar începând cu luna martie activitățile au fost extinse și în Republica Moldova. Buna desfășurare a proiectului în țara noastră este asigurată de un consorțiu format din trei organizații nonguvernamentale – People in Need, ACTED și REACH, People in Need fiind liderul grupului de implementare.