Grijă și suport în casa fiecărui copil: Republica Moldova și România prin intermediul CCF Moldova și Star of Hope România colaborează în cadrul proiectului transfrontalier de îmbunătățire a serviciilor medicale oferite copiilor de până la trei ani și femeilor însărcinate în ultimul trimestru. Specialiștii din domeniul medical din patru raioane din Republica Moldova și trei județe din România au oferit sprijin unui număr de aproximativ 1700 de beneficiari în cadrul proiectului „Acces la servicii de sănătate pentru fiecare copil prin vizite la domiciliu”.

În cadrul proiectului, specialiștii Bălți, Drochia, Dondușeni și Glodeni și-au îmbunătățit abilitățile în domeniul identificării timpurii a tulburărilor de dezvoltare, dizabilităților și a altor probleme de sănătate. Asistentele medicale au primit genți medicale de urgență, dotate cu cântar electronic de mână, pediometru, o geantă textilă pentru a pune copilul în momentul cântăririi și o panglică centimetrică pentru a măsura circumferința craniului. Aceste echipamente sunt folosite în contextul vizitelor la domiciliu pentru supravegherea copilului sănătos.

„Aceste genți sunt foarte utile. Până acum ne foloseam cu ce găseam la familie, la părinți. Acum avem totul foarte compact și ușor de utilizat. Vizitele noastre au devenit mai ușor de efectuat și pe lângă toate este o geantă pe care o poți lua cu tine oriunde. La fel putem pune aici și alte lucruri de care avem nevoie. Este foarte comod”, a declarat Inna Nastas, asistentă medicală în cadrul Oficiului Medicului de Familie Tîrnova.

Părinții spun că aceste vizite și noile echipamente pe care le utilizează asistentele medicale le oferă timp prețios pe care îl petrec cu copilul pentru că astfel sunt scutiți de drumurile către Centrul medicilor de familie și cozile în care erau nevoiți să stea pentru consultație.
La fel, în perioada 21-22 iulie, 14 reprezentanți ai autorităților publice locale, ONG, asistenți medicali comunitari din județele Iași, Vaslui și Botoșani și echipa de proiect de la Star of Hope România, au făcut schimb de experiență cu specialiști din sectorul medical și social din Glodeni și Bălți, iar în una din zile au efectuat o vizită și la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. În cadrul ședinței a fost împărtășită experiența României și a Republicii Moldova în domeniul programelor naționale de vizite la domiciliu a copiilor de vârstă mică și a reabilitării bazate pe comunitate în scopul asigurării bunăstării acestora.
În cadrul proiectului a fost elaborată și o broșură pentru părinți și viitorii părinți în care sunt oferite cele mai importante informații de care au nevoie în perioada sarcinii și a primilor ani de viață ai copilului. Broșurile, în 2000 de exemplare, au fost distribuite părinților, beneficiari ai proiectului în cele 4 raioane din Republica Moldova și cele 3 județe din România. Pentru ca informațiile să ajungă la un public cât mai larg au fost elaborate și 24 de emisiuni TV ce au fost difuzate la posturile locale din Republica Moldova și România cu cea mai mare audiență în zonele în care este implementat proiectul.
Proiectul transfrontalier „Acces la servicii de sănătate pentru fiecare copil prin vizite la domiciliu” este implementat de CCF Moldova în parteneriat cu Fundația Star of Hope Romania și finanțat de către Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI), prin intermediul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020 în perioada 1 aprilie 2020 – 30 septembrie 2021.

Pentru informații adiționale despre CCF Moldova, accesați următorul link: https://ccfmoldova.org