Organizațiile din societatea civilă continuă să fie solidare cu refugiații ucraineni care ajung în Republica Moldova. Prin intermediul proiectului regional finanțat de Uniunea Europeană “Dezvoltarea Capacităților Organizațiilor Societății Civile” în Republica Moldova, ERIM (anterior IREX Europe) a oferit un suport în valoare de 5.000 euro pentru organizația A.O. „Inițiativă Pozitivă”. Organizația oferă ajutor persoanelor refugiate în Republica Moldova în urma războiului din Ucraina, în special oferind asistență populațiilor cheie afectate de HIV și familiilor acestora. Proiectul este implementat în perioada 3 Martie – 31 august 2022 și prevede distribuirea de medicamente, oferirea asistenței psihologice, consiliere juridică, și suport informațional pentru angajarea în câmpul muncii pentru cel puțin 500 de refugiați.

Până la mijlocul lunii mai 2022, în cadrul grantului, organizaţia a reușit să ofere asistenţă circa 318 refugiaţi ucraineni, inclusiv:

◊ 110 refugiați au primit suport psihologic calificat;

◊ 41 persoane au fost consiliate privind angajarea în câmpul muncii, iar 2 refugiate au fost angajate în cadrul organizației A.O. Inițiativă Pozitivă;

◊ 53 persoane au fost consiliate de către un parajurist cu privire la obținerea azilului;

◊ 64 persoane, cu ajutorul parajuristului, au primit acces la tratamentul de substituție cu metadonă și buprenorfină;

◊ 48 refugiați au primit medicamente specifice conform adresărilor efectuate.  

De asemenea, au fost achiziționate 700 pachete cu medicamente de primă necesitate, în valoare de aproximativ 60 lei fiecare. Medicamentele au fost repartizate beneficiarilor care au fost testați la HIV, sifilis și hepatita C în centrele de plasament temporar. În jur de 400 pachete au fost deja distribuite persoanelor în necesitate.

Conform evaluărilor și feedback-ului oferit de către beneficiarii finali, aceștia au apreciat extrem de util și necesar suportul oferit de către angajații și voluntarii din cadrul organizației. Toată informația privind volumul de ajutor oferit ONG-ului A.O. “Inițiativă Pozitivă” poate fi urmărită în regim real pe pagina: https://positivepeople.md/pomoschi-bezhencam/

“Dezvoltarea Capacităților Organizațiilor Societății Civile” este un proiect regional implementat de către Equal Rights & Independent Media – ERIM (IREX Europe) cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și are ca scop consolidarea și îmbunătățirea capacităților operaționale și organizaționale ale organizațiilor societății civile din Republica Moldova.