Centrul de Intervenţie Timpurie „Lăstărel” a fost deschis la Criuleni în februarie 2020. Este primul centru de acest gen în estul Republicii Moldovei și a început să ofere servicii gratuite de evaluare a dezvoltării timpurii a copilului din luna martie.

În cadrul centrului „Lăstărel” activează 6 specialiști – pediatru, neurolog, psiholog, profesor de psihologie, asistent social și kinetoterapeut – care vin în ajutorul copiilor cu provocări de dezvoltare pentru a-i ajuta să își atingă potenţialul maxim fizic, cognitiv și social.

În lipsa specialiștilor necesari în majoritatea centrelor de sănătate locale, părinţii erau nevoiţi să își ducă copii la Chișinău pentru tratamentul necesar, care implica și costuri în plus. Pentru comunităţile locale aceste costuri sunt mari, iar finanţarea din partea Uniunii Europene pentru deschiderea centrului „Lăstărel” a fost nu doar necesară, dar și la timpul potrivit.
Cu toate acestea, la două săptămâni după ce și-a deschis ușile pentru familiile care au Coordonatoarea centrului, se joacă cu Maria în timpul primei ei vizite nevoie de acest serviciu, „Lăstărel” a fost nevoit din cauza stării de urgenţă în legătură cu pandemia de COVID-19 să ofere asistenţă la distanţă. A fost o perioadă intensă și cu provocări, care a accentuat necesităţile părinţilor și ale copiilor pe timp de pandemie.
Proiectul „COVID 19: Rezistenţa și Durabilitatea Societăţii Civile”, finanţat de Uniunea Europeană și implementat de ERIM (anterior IREX Europe) a decis să susţină centrul în această perioadă plină de provocări. „Lăstărel”, asemeni altor 19 organizaţii, a beneficiat de un grant și poate continua să sprijine copiii cu probleme de dezvoltare și familiile lor din raioanele Criuleni și Dubăsari.
„Lăstărel”, cu suportul medicilor de familie din toate localităţile raioanelor Criuleni și Dubăsari, a identificat copiii care ar putea beneficia de serviciile acestuia. Centrul lucrează cu 50 de copii. Centrul estimează că peste 120 de familii din raioanele Criuleni și Dubăsari vor putea beneficia de asistenţă și consilierea specialiștilor „Lăstărel”.
Un serviciu funcţional de intervenţie timpurie are scopul să ajute copiii cu probleme de dezvoltare să își sporească capacitatea educaţională și să-și reducă dependenţa de instituţiile sociale în viitor, stimulând în același timp competenţa părinţilor și rezilienţa familiilor în faţa oricărei crize. Dacă „Lăstărel” este acreditat anul următor, va deveni un model de bune practici și un centru de resurse pentru alte raioane / raioane din ţară.