În premieră absolută, cadre medicale, funcționari ai Ministerului Sănătății și experți din sănătate au discutat despre necesitățile din domeniul oncologiei pediatrice în Republica Moldova, în cadrul unei mese rotunde, organizate de Asociația Obștească „Viața fără leucemie”. La eveniment au participat, în format online și cu prezență fizică, și reprezentanți ai unor asociații de profil din România, Ucraina și SUA, dar și ai Biroului Organizației Mondiale a Sănătății din Republica Moldova.

Discuțiile au fost posibile datorită proiectului „Parteneriatul Estic – Programul de solidaritate împotriva COVID-19”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de People in Need Moldova. Masa rotundă se încadrează în eforturile de advocacy ale AO „Viața fără leucemie”, realizate pe parcursul verii cu ajutorul unui grant obținut în cadrul acestui proiect, pentru a atrage atenția asupra dificultăților cu care se confruntă toți cei implicați în îngrijirea și tratarea copiilor bolnavi de cancer.

„Scopul nostru a fost să adunăm împreună lucrători medicali, funcționari, persoane cu atribuții în domeniul oncologiei pediatrice și părinți care îngrijesc copii bolnavi de cancer ca să vedem împreună cum putem soluționa cele mai stringente probleme. Or, din birourile ministerului lucrurile se văd într-un fel, iar realitatea din spitale este alta. Și era important ca să arătăm medicilor că schimbările sunt posibile, iar rolul lor în producerea acestora este destul de mare”,

a menționat Natalia Vîlcu-Bajurean, președinta AO „Viața fără leucemie”.

Prezentă la eveniment, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a menționat că domeniul oncologiei pediatrice este unul foarte sensibil și este nevoie de a face tot posibilul pentru a reduce durerea celor mici.

„Trebuie să acționăm rapid, în acest sens, deoarece acești pacienți nu pot aștepta. Ei au nevoie să fie diagnosticați la timp și tratați corespunzător, beneficiind de investigații, medicamente calitative”,

a spus Ala Nemerenco.

Din perspectiva Ministerului Sănătății, sunt câteva priorități ce vizează Institutul Oncologic, și anume instruirea cadrelor medicale în România, Germania și Slovacia, dar și procurarea și dotarea instituției cu echipament de ultimă generație.

Evenimentul a oferit cadrelor medicale și experților din sănătate o platformă de dialog pentru identificarea necesităților din domeniul oncologiei pediatrice. Modernizarea acestui domeniu presupune renovarea capitală a Secției onco-hematologie pediatrică din cadrul Institutului Oncologic, asigurarea condițiilor confortabile, inclusiv saloane separate, găzduire adecvată pentru părinți, precum și dezvoltarea serviciilor de reabilitare pentru copiii supraviețuitori de cancer.

Pentru a atinge obiectivul eforturilor de advocacy – acela de a asigura condiții copiilor bolnavi de cancer să se trateze la noi în țară – este extrem de necesară dezvoltarea serviciilor de îngrijire paliativă existente pentru copiii bolnavi oncologic, dar și asigurarea asistenței medicale pacienților oncologici pediatrici prin intermediul echipelor multidisciplinare (nefrolog, neurolog, cardiolog, pulmonolog, dermatolog, hepatolog, nutriționist).

La finalul evenimentului, Natalia Vîlcu- Bajurean a mulțumit Uniunii Europene pentru sprijinul acordat la desfășurarea mesei rotunde și a altor activități destinate îmbunătățirii domeniului oncologiei pediatrice. „De la Uniunea Europeană și People in Need Moldova am avut cea mai mare susținere. Fiind implicată în proiect, am învățat ce înseamnă și cum se pot face activități de advocacy, iar acest eveniment este rezultatul eforturilor comune”,

a spus președinta AO „Viața fără leucemie”.

Datorită proiectului, această asociație a reușit anul trecut să procure pentru Secția pediatrică a Institutului Oncologic 9 stative mobile braunostat, 200 de seturi de protecție anti-COVID-19, 16 laptop-uri pentru copiii spitalizați pentru ca ei să poată frecventa lecțiile online, căști și imprimantă. Totodată, echipa de la AO „Viața fără leucemie” a lansat o linie telefonică de suport psihologic pentru părinții copiilor bolnavi de cancer și a pregătit materiale informative pentru părinții care își aduc prima dată copilul în Secția de oncologie pediatrică.