Călătorii transportului public din Chișinău vor beneficia de servicii de transport urban mai sigure cu suportul Uniunii Europene, în urma instalării utilajului bactericid achiziționat în cadrul proiectului UE „MOVE IT like Lublin” – inițiativă de dezvoltare durabilă a transportului public din municipiul Chișinău.

Astăzi, 18 iulie, a avut loc evenimentul de donație a primului lot de recirculatoare bactericide, achiziționate de Uniunea Europeană prin intermediul proiectul „MOVE IT like Lublin”, implementat de Primăria Municipiului Chișinău. Acțiunea de echipare a unităților de transport public cu primele 30 de unități de echipament inovativ, vine ca răspuns la provocările de sănătate publică, în contextul pandemic și reprezintă una dintre măsurile de siguranță sanitară în transportul public, recomandată de experți, în baza analizei celor mai bune practici internaționale de combatere a răspîndirii virusului COVID – 19 și a altor afecțiuni contagioase. În vederea asigurării securității și sănătății locuitorilor capitalei, până în luna septembrie 2022, Uniunea Europeană va oferi în total circa 680 de recirculatoare bactericide, în valoare totală de circa 81.000 euro, ce vor acoperi un număr de peste 340 de autobuze și troleibuze.

„Uniunea Europeană este alături de cetățenii Republicii Moldova, iar locuitorii capitalei, la fel, se enumără printre cei ale căror standarde de viață și confort ne propunem să le îmbunătățim. Din acest considerent, Proiectul „MOVE IT like Lublin” reprezintă o inițiativă de importanță majoră pentru municipiul Chișinău, iar această acțiune realizată în spiritul Echipei Europa asigură implementarea celor mai bune practici în domeniul mobilității urbane și transformării sistemului de transport public, în unul mult mai sigur pentru sănătatea oamenilor, eficient, durabil și prietenos cu mediul ambiant. Odată ce avansează implementarea acestui proiect, sunt sigur că rezultatele înregistrate și cele preconizate vor contribui semnificativ la dezvoltarea unui transport public modern, european, și aici în Chișinău, în inima Moldovei, inclusiv prin prisma aplicării soluțiilor inovatoare de protecție a sănătății publice”,

a declarat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Recirculatoarele bactericide sunt instalate în spațiile din unitățile de transport public unde circulă mai puțin aer, iar prin acțiunea eficientă a razelor UVC aerul se dezinfectează rapid și protejează călătorii în timpul utilizării transportului public, inclusiv atunci când se atestă un flux mare de oameni. Acestea au dimensiuni compacte și sunt rezistente la vibrații, ceea ce face posibilă utilizarea lor în interiorul unităților de transport public.

Beneficiarii proiectului „MOVE IT like Lublin” sunt locuitorii și oaspeții capitalei care utilizează transportul public municipal.

La ceremonia de transmitere a echipamentelor au participat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Maciej Kowalczyk, reprezentantul Ambasadei Republicii Polone în Republica Moldova, Ion Ceban, Primarul General al municipiului Chișinău, și alți reprezentanți ai municipalității.

Proiectul „MOVE IT like Lublin” – Inițiativa de dezvoltare durabilă a transportului public din mun. Chișinău, finanțat de Uniunea Europeană, este implementat în baza unui parteneriat între Primăria mun. Chișinău și Primăria orașului Lublin din Polonia.