Echipamente digitale de ultimă generație, conținut adaptat cerințelor actuale și spații modernizate de învățare – sunt câteva beneficii de care se vor bucura 9 licee din regiunea Cahul. În cadrul proiectului „EU4Moldova: Startup City Cahul” vor fi create mai multe laboratoare digitale complet echipate, care în anul academic curent vor fi utilizate de cca 3000 de elevi și profesori din instituțiile conectate la programul „Tekwill în fiecare școală”. Inițiativa are drept scop crearea mai multor oportunități pentru comunitatea locală pentru a pregăti o generație de viitori specialiști, care să corespundă cerințelor de pe piața de muncă actuală și să profeseze în regiune, acasă.

Pandemia COVID – 19 a accentuat și mai mult necesitatea îmbunătățirii abilităților digitale în învățământul școlar. Desfășurarea lecțiilor online solicită competențe sporite pentru ca educația să-și continue mersul firesc. Nu ar fi fost o problemă dacă atât elevii, cât și profesorii ar fi avut la dispoziție echipamentul, pregătirea necesară, dar și conexiunea la internet de calitate.

Tatiana Buciuceanu, directoarea Liceului Teoretic „Alexei Mateevici”, s. Alexandru Ioan Cuza, r-nul Cahul: „La începutul anului școlar, instituția noastră a fost inclusă în programul pilot „Tekwill în fiecare școală”, iar 30 de elevi studiază în acest an academic 2 discipline școlare noi: design grafic și programare. Cu toate acestea, în sate copiii nu au posibilitatea să aibă un calculator de ultimă generație acasă ca să poată realiza activitățile pe care le propun profesorii la lecții. Astfel, crearea unui laborator digital în liceul nostru va schimba mult lucrurile. Acesta va putea fi pus permanent la dispoziția elevilor, pentru a-și dezvolta abilitățile în domeniu și chiar a se pregăti pentru un start în viitoarea lor carieră.”

„Digital Lab” răspunde necesităților de educație ale liceelor regionale și îi ajută pe elevi să-și formeze și să-și îmbunătățească abilitățile digitale – un absolut necesar pentru profesiile de astăzi, dar mai ales cele din viitor. Cu o arie de cca 50 m2, laboratoarele vor oferi liceenilor un spațiu inovator, creativ și complet echipat pentru studierea disciplinelor viitorului. De asemenea, acesta va oferi acces la tehnologii informaționale, pentru cei care nu au un dispozitiv acasă. În cadrul „Digital Lab”, vor fi amenajate 5 zone tematice:

◊ Zona pentru profesori dotată cu birou, ecran mare și tablă interactivă;
◊ Zona pentru elevi echipată cu 20 laptopuri, calculatoare și camere web;
◊ Zona pentru imprimare dedicată materialelor de print;
◊ Zona creativă amenajată cu o tablă și fotolii „puf”;
◊ Zonă de depozitare dedicată vestiarului.

Laboratoarele urmează a fi date în exploatare la finele anului curent, iar valoarea proiectului este de cca 130 de mii de euro – asistență financiară a Uniunii Europene.