Aproape 300 de persoane au participat la prima Conferință Digitală pentru Parteneriatul Estic (PaE), care a fost organizată virtual la 27 septembrie, inclusiv funcționari naționali și din UE, precum și alte părți interesate din sectoarele public și privat implicate în transformarea digitală a statelor partenere din est.

EU4Digital: impact asupra telecomunicaţiilor, TIC și a comerţului electronic

Trei experți proeminenți ai EU4Digital au subliniat impactul și prioritățile Programului EU4Digital în domeniile cheie ale infrastructurii și regulamentelor din sectorul Telecom, eco-sistemelor TIC și soluțiilor de e-Tranzacționare pentru comerțul online.

Andrejs Dombrovskis, liderul domeniului tematic Normele în domeniul telecomunicațiilor al Programului EU4Digital , a vorbit despre infrastructura de telecomunicații: stabilind bazele pentru reducerea prețurilor de vânzare cu amănuntul a serviciilor de roaming, 5G și accesibilitatea internetului de viteză mare”. El a subliniat evoluția de la clientul telecom tradițional în zilele de telefoniei fixă până la ziua când „clienții devin operatori cu competențe suficiente pentru a cunoaște ce doresc”, și acolo unde conținutul disponibil conduce acum utilizarea rețelelor.

În acest mediu în schimbare rapidă, Dombrovskis a subliniat importanța modelelor de concurență sustenabilă și a unor reglementări solide, echilibrate, ce mediază între guvern, prestatorii de servicii și consumători. Dânsul a identificat următorii pași în țările partenere din est ca o revizuire și consolidare continuă a cadrului de reglementare , investiții inteligente și dezvoltarea pieței pentru o concurență durabilă, promovând abilitarea utilizatorului prin abilitarea utilizării serviciilor digitale și monitorizarea dezvoltării benzii largi.

În prezentarea sa, „Călătoria de la individul digital la afacerea digitală”, Jesus Lozano, Consilier strategic TIC la Consiliul European pentru Inovare și expert senior EU4Digital a examinat decalajul în ecosistemele antreprenoriale TIC dintre țările partenere din est și țările comparabile din Europa de est în cadrul UE. După care, el a descris ținta ambițioasă a UE de a multiplica numărul start-up-urilor de succes în regiune în următorii zece ani prin dezvoltarea ecosistemelor în domenii de cunoștințe, capital, piață și resurse prin constructori de ecosisteme conduse de guvern care pot crea, abilita și promova start-up-uri inovatoare.

Unul dintre cele mai vizibile efecte ale pandemiei a fost accelerarea creșterii în domeniul e-Tranzacționării, iar UE și-a stabilit acum ținta de a spori comerțul electronic dintre UE și țările partenere din est cu 50%. Walter Trezek, expert senior în domeniul e-Tranzacționării al Programului EU4Digital a demonstrat „Cum soluțiile pilot de e-Tranzacționare pot facilita comerțul online dintre UE și PaE”.

EDTECH: cum să abilitezi digital 1 milion de cetăţeni ai PaE

Conferința a deschis apoi un panel de discuții despre EDTECH: cum să abilitezi digital 1 milion de cetățeni ai PaE.

Toți vorbitorii au subliniat importanța educației digitale pentru asigurarea competitivității și au scos în evidență bunele practici din UE, la nivel internațional și corporativ, subliniind importanța parteneriatelor public-private.

Da sau ba (make or break)

„Digitalizarea este o problemă de tip make or break”, a concluzionat Mathieu Bousquet, Șeful Unității A3 „Sprijin tematic: O economie care lucrează pentru oameni, verde, digitală și conectată” la DG NEAR, în cuvântarea sa de închidere la sfârșitul Conferinței.

„Acesta este un proces transformativ care oferă oportunități pentru a reconstrui mai bine. Ca și în domeniul biodiversității, nu este cea mai puternică dintre specii cea care supraviețuiește, nici cea mai inteligentă. Este cea care este cea mai adaptabilă la schimbare”.

Parafrazând cuvintele lui Robert Schuman, el a concluzionat:

„Eu cred că integrarea pe o piață digitală din UE nu va fi posibilă deodată sau în baza unui singur plan. Aceasta se va face prin realizări concrete care în primul rând, creează o solidaritate de facto” – ceva în care EU4Digital a jucat un rol vital.

Puteţi urmări înregistrarea Conferinţei Digitale pentru Parteneriatul Estic aici.