În cadrul proiectul DCFTA, prin Livada Moldova este susținut domeniul horticol, unul dintre pilonii pe care se axează acesta. 10 instituții de învățământ mediu și superior din țară beneficiază de finanțări pentru creșterea capacităților academice și modernizarea bazei tehnico-materiale, cu suportul Uniunii Europene, a Băncii Europene de Investiții și a Guvernului Republicii Moldova. Am vizitat laboratoarele practice de la două instituții cheie din Moldova care pregătesc specialiști în domeniul horticol, agrar și al ingineriei alimentare.

La Universitatea Agrară de Stat din Moldova au fost dotate 3 laboratoare și este în proces de modernizare o aulă de studii, în scopul ameliorării infrastructurii procesului educațional și de cercetare. Pentru această instituție, în cadrul Proiectului „Livada Moldovei”, au fost acordate cca 2 milioane de euro, iar lucrările încă sunt în toi.

Tot de circa 3.850.000 de euro a beneficiat și Universitatea Tehnică a Moldovei. Fondurile au fost alocate pentru renovarea și dotarea laboratoarelor de instruiri pentru desfășurarea cursurilor practice cu profil horticol în cadrul Proiectului de Restructurare a Sectorului Horticol. În total 9 laboratoare au beneficiat de modernizare. Instituția se poate lăuda acum cu o instalație care imită procesul de prelucrare termică dintr-o fabrică, mini-fabrică de vin și chiar un echipament la care poate fi produsă mâncare pentru astronauți.

Absolut încântați de lucrul în laboratoarele nou-dotate, studenții au mărturisit că acum sunt mai pregătiți să facă față cererii sectorului real al economiei. Mai mult, condițiile de studii și cercetare la nivel înalt i-au motivat să opteze pentru continuarea procesului didactic, la ciclul de masterat sau doctorat.

„Avem oportunitatea de a ne folosi de cele mai moderne utilaje care pot face toate genurile de determinări și pentru tinerii ingineri este un foarte bun avantaj deoarece sunt mai bine instruiți și mai bine pregătiți pentru a intra în câmpul muncii pentru a da dovadă de o calitate a instruirii în domeniul dat”, a declarat Dan Popescu, student la facultatea Tehnologia Produselor Alimentare, UTM.

Pentru mai multe detalii, vă invităm să accesaţi link-ul: https://bit.ly/3gsqhoW