Reţeaua de Tineri Educatori „DE LA EGAL LA EGAL” din Republica Moldova (Y-PEER Moldova) a continuat să fie mai aproape de tineri în timpul provocărilor anului 2020, organizând peste 100 de prezentări de teatru social în 15 localităţi din Republica Moldova.

Y-PEER Moldova este una dintre cele mai mari reţele de tineri din ţară, prezentă în 33 de şcoli atât în mediul rural, cât şi în cel urban. Cei 300 de educatori de la egal, 60 de traineri profesori şi 100 de traineri tineri promovează un stil de viaţă sănătos, educaţia civică, liderismul şi participarea tinerilor în procesul de luare a deciziilor la nivel şcolar şi comunitar. Sunt o organizaţie puternică, dar chiar şi ei au întâmpinat unele provocări la începutul lunii martie 2020.
Datorită proiectului regional „COVID-19: Rezilienţa şi Durabilitatea Societăţii Civile”, finanţat de către Uniunea Europeană şi implementată de către ERIM (anterior IREX Europe), Y-PEER Moldova a reuşit să-şi menţină oficiul şi să-şi adapteze munca la mediul post-pandemic, asigurându-şi biroul în condiţii de siguranţă şi conforme cu noile reglementări de sănătate.
În perioada 23-29 noiembrie, Y-PEER Moldova a organizat Festivalul Naţional Final de Teatru Social 2020 care a abordat subiecte de interes tinerilor, cum ar fi lipsa de informaţii despre sănătatea sexuală şi reproductivă, lipsa activităţilor extracurriculare, care pot duce la abuzul de substanţe în rândul tinerilor. Ca parte a festivalului, 15 echipe de tineri au fost premiate pentru cel mai puternic mesaj şi cea mai bună performanţă. Participanţii au împărtăşit provocările întâmpinate şi cum le-au depăşit, ce lecţii au învăţat.

“Este prima mea participare care mi-a oferit o experienţă unică, cât şi o educaţie în ceea ce priveşte comunicarea online. Cu ajutorul şi sugestiile oferite de către echipa Y-PEER Moldova, ne-am îmbunătăţit calităţile de actor. Cel mai important este că am savurat cu plăcere acest proces de identificare a unei idei şi de abordare a unei probleme în cadrul unei piesei de teatru care să fie pe înţelesul tuturor. De asemenea, am rămas uimită de faptul că în cadrul acestui Festival au participat toate categoriile de vârstă, copii, adolescenţi şi adulţi. În cadrul şedinţei de totalizare desfăşurată la Chişinău am realizat căci toţi suntem atât de diferiţi, dar totodată creativi şi originali”, a spus Alina Ciobanu din Floreşti, participantă la festival.