Ziua Europei 2020 a fost marcată și în acest an, la iniţiativa Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, împreună cu Ambasadele Statelor Membre UE și Ambasadele ţărilor Parteneriatului Estic, printr-o serie de evenimente educaţionale, culturale și interactive. În premieră, evenimentele dedicate Zilei Europei s-au desfășurat, timp de o lună… online, la Radio și la TV – un format nou și inedit datorită căruia, în pofida perioadei pline de provocări cauzate de pandemie, am reușit să intrăm în casa fiecărui cetăţean al Republicii Moldova.

În seara zilei de 9 mai, când Uniunea Europeană a celebrat 70 de ani de la Declaraţia Schuman, cea care a pus fundamentul actualei UE, publicul a savurat un concert unic, susţinut de Moldovan National Youth Orchestra și La La Play Voices, cu participarea a circa 200 de muzicieni din Republica Moldova și Uniunea Europeană. Pentru cei care nu au reușit să vizioneze concertul, acesta poate fi accesat aici: https://youtu.be/m7ZSFN1KENU.

Programul a continuat pe parcursul întregii luni cu evenimente online pentru fiecare, care au evidenţiat cooperarea dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, precum:

ZIUA EUROPEI LA TV ȘI RADIO

Un șir de emisiuni la care au participat Ambasadorii statelor membre UE acreditaţi în Republica Moldova, găzduite de cinci posturi de radio și șapte posturi de televiziune partenere. Emisiunile au reflectat o gamă largă de subiecte – de la istoria Uniunii Europene, cooperarea dintre UE și Republica Moldova, programele de asistenţă UE de care beneficiază ţara până la relaţiile bilaterale dintre Republica Moldova și statele membre UE. Telespectatorii și radioascultătorii au putut afla despre parcursul european al statelor membre UE, provocările majore cu care s-au confruntat acestea până la și după aderare, lecţiile învăţate și, respectiv, bunele practici pe care ar putea să le preia Republica Moldova pentru a alinia mai rapid legislaţia naţională la cea europeană și a atinge standardele de viaţă din Uniunea Europeană. O atenţie sporită, în toate emisiunile TV și Radio, a fost acordată sprijinului oferit de UE în contextul pandemiei generate de coronavirus, când solidarizarea imediată a fost și rămâne crucială. Emisiunile TV și Radio pot fi accesate la adresa https://www. eu4moldova.md/ro/ziua-europei-2020.

Emisiuni tv radio

FESTIVALUL DE FILM ȘI CULTURĂ EUROPEANĂ

20 de filme artistice și documentare, animaţii și concerte au fost culese cu grijă din Statele Membre UE și ale Parteneriatului Estic și au fost oferite publicului larg pentru a cunoaște mai îndeaproape cinematografia și cultura europeană.

Festival de film si cultura europeana

ORĂȘELUL EUROPEAN VIRTUAL

De data aceasta, tradiţionalul orășel în aer liber și-a deschis porţile prin activităţi interactive în mediul online. Astfel, de la mic la mare, spectatorii au avut parte de activităţi dedicate – show-uri educaţionale și culinare, sesiuni sportive și interactive pentru părinţi și copii, un webinar despre echilibrul emoţional în perioada de criză, precum și o expoziţie virtuală de fotografii cu Cetatea Soroca. Activităţile Orășelului European Virtual au culminat cu un concurs de desene și poezii pentru copii și tineri, iar premianţii vor fi anunţaţi în luna iulie.

Oraselul virtual european

Evenimentele au fost organizate sub genericul „Ziua Europei 2020: Împreună mai puternici! Solidari pentru sănătate!”, de către proiectul UE „Vizibilitatea asistenţei UE și a UE în Republica Moldova în 2020”, implementat de Particip GmbH, în parteneriat cu proiectul UE „Comunicare Strategică și Suport pentru mass-media în Republica Moldova”, implementat de CommWithUs.
Agenda evenimentelor poate fi găsită pe https://www.eu4moldova.md/ro/ziua-europei-2020, iar arhiva activităţilor online poate fi vizualizată pe pagina Facebook „Europe Day in Moldova”.

#ZiuaEuropei #ImpreunaMaiPuternici #SolidariPentruSanatate #70AniDeclaratia Schuman