Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, împreună cu ambasadele statelor membre ale UE acreditate în Republica Moldova, a organizat o serie de evenimente culturale, educaționale și interactive dedicate Zilei Europei 2021. Pentru al doilea an consecutiv, Ziua Europei a fost marcată la TV, Radio și online pe parcursul întregii luni mai.

Cu ocazia Zilei Europei, Delegația UE în Republica Moldova, împreună cu Ambasadele statelor membre ale UE, și-au exprimat solidaritatea pentru sănătate și pentru un viitor mai bun pentru cetățenii Republicii Moldova. Ziua Europei a fost sărbătorită printr-o serie de activități în conformitate cu motto-ul UE „Unitate prin diversitate”. Agenda evenimentelor de Ziua Europei a fost lansată la 5 mai printrun eveniment online la care au participat ambasadorii UE și ai statelor membre ale UE, precum și reprezentanți ai mass-media.

„Ziua Europei în anul 2021 marchează solidaritatea Echipei Europa pentru sănătate și pentru un viitor mai bun. Istoria ne demonstrează că omenirea depășește mai ușor orice provocare prin solidarizare, iar unitatea, respectarea drepturilor omului și guvernarea după principiile statutului de drept, piloni care stau la baza formării Uniunii Europene, ne permit să devenim mai puternici și să trăim în pace. Nu întâmplător de Ziua Europei aceste valori sunt marcate prin artă și cultură. În primul rând, arta și cultura mereu au inspirat oamenii să devină mai buni și mai puternici.

În al doilea rând, arta și cultura reușesc cel mai bine să pună în evidență individualitatea și tradițiile unice ale fiecărui stat-membru al UE, reflectând așadar principiul de funcționare al Uniunii Europene – unitate prin diversitate. Respectarea tradițiilor locale și solidaritatea stau la baza funcționării Uniunii Europene, dar și la baza cooperării UE cu Republica Moldova”, declară Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

O componentă semnificativă a evenimentelor prilejuite de Ziua Europei a constat într-o amplă campanie mediatică desfășurată pe două axe principale: i) Echipa Europa – prin interviuri oferite de ambasadorii statelor membre ale UE (peste 65 de interviuri în presa națională, regională și locală) și ii) UEPentruTine – care reflectă sprijinul acordat de Uniunea Europeană Republicii Moldova (circa 35 de articole și interviuri organizate) în presa națională și regională.

În data de 9 mai, publicul a fost invitat să asiste la un concert artistic unic, la care au participat Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” alături de Orchestra Națională de Tineret a Republicii Moldova, La La Play Voices și peste 200 de muzicieni din Republica Moldova și Uniunea Europeană.

De asemenea, 6 evenimente au fost dedicate asistenței globale a UE și proiectelor implementate sub umbrela Zilei Europei 2021.

În plus, în perioada 5 mai – 12 iunie, au avut loc 13 evenimente, dintre care 7 au fost organizate în cadrul Orășelului European Virtual, inclusiv trei masterclass-uri dedicate bucătăriei europene din nordul, centrul și sudul Uniunii Europene.

   

Tradiționalul Festival European de Film și Cultură a inclus 16 filme artistice sau documentare, care au fost difuzate la televizor și online în perioada 16 – 31 mai, iar în cadrul Săptămânii Europene a Muzicii, 12 concerte au fost difuzate online și la televizor.

Un rol semnificativ în amploarea difuzării activităților dedicate Zilei Europei l-a avut mass media din țară, în așa fel încât toate evenimentele dedicate Zilei Europei au fost găzduite și difuzate în toate colțurile țării pin mass-media națională și regională.
Grație contribuției tuturor celor 27 de state membre ale UE și a proiectelor finanțate de UE, programul evenimentelor dedicate Zilei Europei a fost prelungit până la jumătatea lunii iunie 2021. Ca urmare, evenimentele organizate cu ocazia Zilei Europei 2021 au adunat peste patru milioane de vizualizări.
Agenda completă a Zilei Europei 2021 este disponibilă la https://eu4moldova.eu/europeday-2021/ , marele concert dedicat Zilei Europei este disponibil la: https://youtu.be/dVrAqz8Eskw , iar  venimentele tematice online pot fi vizualizate pe pagina de Facebook Ziua Europei în Moldova și pe canalul YouTube al Delegației UE în Moldova