Oamenii de afaceri și cetățenii Republicii Moldova au beneficiat direct de facilitățile oferite de Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (ZLSAC), care deschide noi posibilități de comerț și de creștere economică. Iar Proiectul Uniunii Europene „Asistență tehnică pentru implementarea ZLSAC” a contribuit în mod plenar la atingerea acestor rezultate. Sunt concluziile mai multor oficiali naționali și internaționali, făcute în cadrul conferinței de finalizare a Proiectului UE.

Astfel, viceprim-ministrul Octavian Calmâc, ministru al Economiei și Infrastructurii, a menționat că, prin sprijinul oferit Guvernului Republicii Moldova, ZLSAC facilitează alinierea la standardele și la practicile europene, creșterea durabilă, precum și asistă la consolidarea și îmbunătățirea guvernării democratice și economice la noi în țară. În plus, datorită ZLSAC, au fost create noi locuri de muncă, au fost oferite prețuri mai mici și au fost stabilite standarde mai bune în domeniul protecției consumatorilor.

Potrivit ES Pirkka Tapiola, Ambasadorul UE la Chișinău, începutul procesului de ajustare la standardele europene a fost unul lent și dificil. Totuși, lucrurile au evoluat pozitiv, astfel încât astăzi ZLSAC este unul dintre cele mai de succes proiecte europene realizate în Republica Moldova. În acest context, diplomatul a menționat buna cooperare a echipei Proiectului cu Ministerul Economiei și Infrastructurii. Ideea a fost susținută de către Philip Santens, director al Proiectului european, care a mulțumit beneficiarilor pentru implementarea cu succes a prevederilor și oportunităților oferite de ZLSAC.

Printre cele mai importante rezultate obținute datorită Proiectului UE au fost menționate elaborarea și adoptarea Legii metrologiei, a Legii cu privire la supravegherea pieței și a Legii cu privire la siguranța generala a produselor; adoptarea a 3402 standarde UE în legislația națională, ceea ce constituie peste 90 la sută din standardele UE relevante; achiziționarea echipamentului pentru laboratoarele de testare (în valoare de 1.700.000 de euro) și a echipamentului și consumabilelor pentru Agenția Națională pentru Siguranța Alimentară (ANSA) și Agenția pentru Protecția Consumatorilor (APC); introducerea noilor proceduri de control bazate pe gestionarea riscurilor, utilizate de ANSA și APC.

Pe parcursul implementării proiectului Întreprinderile Mici și Mijlocii (IMM) au accesat 1600 de granturi care au generat circa 2000 de locuri de muncă; au fost deschise două Incubatoare de Afaceri în Călărași și Cahul, care au facilitat accesul a circa 60 de rezidenți la o gamă variată de servicii de asistență în afaceri. Misiunile de export au generat 30 de contracte de export și 16 investitori potențiali au beneficiat de suport consultativ. Ca urmare a desfășurării Focus Grupurilor dedicate aspectelor de sensibilizare privind ZLSAC, bazate pe apartenența la gen, a fost lansat Programul Femei în Afaceri pentru a sprijini femeile cu spirit antreprenorial ce intenționează să deschidă o afacere sau care deja gestionează o afacere și planifică să exporte. Dintre cele peste 150 de evenimente dedicate ZLSAC, la care au participat circa 8000 de persoane, peste 50% au fost femei.

Proiectul „Asistență tehnică pentru implementarea ZLSAC”, finanțat de Uniunea Europeană, a fost lansat în septembrie 2015, având o valoare de 2.348.000 de euro.